Hvala vam decki puno, a sad jesam u toj fazi troskaranja, ali pokusat cu ostati prizemljen, vise me interesuje savladavanje te "audio" tehnike, jos se nisam bavio s tim, a usput zelim da napravim nesto sto ce stvarati jak BAS :) !!
KEF Reference 203/2 (stajali me citavo bogatstvo)
Pojacalo: Sony TA-FA777ES....staro ,ocena 4 - :)
CD Playeri:
Rotel RCD-06 (precenjeno skup i ruzan ko mrak,ali daje odlican zvuk) Sony CD-X779ES (lep,skup,zvuk odlican i odlicna ergonmija)
Tuner:Denon TU 1500RD
KEF Reference 203/2 (stajali me citavo bogatstvo)
Pojacalo: Sony TA-FA777ES....staro ,ocena 4 - :)
CD Playeri:
Rotel RCD-06 (precenjeno skup i ruzan ko mrak,ali daje odlican zvuk) Sony CD-X779ES (lep,skup,zvuk odlican i odlicna ergonmija)
Tuner:Denon TU 1500RD
Oke, impresioniran sam koliko vi ljudi znate o audio opremi. Ja sam samo pocetnik koji voli da slusa rap i rnb, hiphop u biti, pa sam se pitao sta biste mi preporucili za kupovinu? Mislim da bih poceo sa dvije kutije od po 250 w a vi kazite koje marke i kakvo pojacalo...poz i hvala unaprijed:D
Oke, impresioniran sam koliko vi ljudi znate o audio opremi. Ja sam samo pocetnik koji voli da slusa rap i rnb, hiphop u biti, pa sam se pitao sta biste mi preporucili za kupovinu? Mislim da bih poceo sa dvije kutije od po 250 w a vi kazite koje marke i kakvo pojacalo...poz i hvala unaprijed:D
Thanks.kapiram da bi trebalo kupit neki od onkyo receivera, recimo onkyo tx sr 576, al ne znam koji sistem bih kupio onda...sto se tice novca... pa kupujem nesto sto ce trajat, tako da bih izdvojio do 1000 eura, mislim da bi bilo previse izdvajat vise.
Mada moram piznat da se tek sada susrecem sa receiverima, tako da ne znam stvarno njihovu svrhu? P.S. ocjecam se nevjerojatno glupo dok postavljam ova pitanja.
Nesto mi nije jasno... mogu li dvije kutije za koje je potrebno pojacalo 200w, i subwoofer za koji je potrebno pojacalo od 1000w, spojiti u jedan sistem?
Vidim da ti CD format bas i nije najdrazi
Ali (znam da si rekao da nesces) probaj si u sutav staviti odgovarajuci player i pojacalo pa mozda promjenis misljenje.
Kod mene u sustavu osim vrhunskih zvucnika svira i jedan vrhunski cd player i u zvuku takvog playera nema nikakvih naznaka digitalnog zvuka, grubosti, ostrine (cak je po recenzijama bilo komentara da uz takav player nema potrebe vise slusati ploce) . Jedan potpuno prirodan zvuk.
Ploce zvuce drugacije od cd-a. Nebitno dali je vrhunski cd player, dali je sacd, i kakav je ostatak sistema. I kada kazu da im cd zvuci "digitalno", pocnem se valjati od smijeha!
Ploce zvuce drugacije od cd-a. Nebitno dali je vrhunski cd player, dali je sacd, i kakav je ostatak sistema. I kada kazu da im cd zvuci "digitalno", pocnem se valjati od smijeha!
Da misli se na playere s pocetka 80-tih.
Sve bih dao da vidim kako se valjas od smeha negde krajem 80-ih kada nabacis 3000 DM+ CD-player i kad pocnes pustati muziku iz piratskih CD-a koji su tada vladali....iz Bugarske :)
Dobijes bas ..ono "original" koji se razlikovao od originala samo po omotnici. U prljavoj igri su se koristile imena svih vodecih izdavackih kuca.
Nije to zvucalo digitalno,to je zvucalo robotski-digitalno :) Tada su na velikoj kusnji bili algoritmi za detekciju i ispravljanje gresaka,a kada ti sklopovi pocnu da "ispravljaju" onda dobijes fini metalan zvuk sa svog ljubimca.
CD-i koji nisu zvucali tako bili su papreno skupi i nazalost eksperimenti sa kupovanjem jeftinih albuma rezultirao je ponovnim kupovanjem istog ali skuplje. Naravno nisu bili krivi CD playeri,od svih izdavaca na tadasnijm YU prostorima kvalitetno producirani i snimljeni albumi dolazili su smo iz Hrvatske.
Najzad,i danas kada neki player pocne zvucati metalno obicno krivac je upravo sustav za ispravljanje pogresaka.
Razlozi su razliciti,od prljavstine do fizickih ostecenja. Svi redom se ispravljaju interpolacijom,a to znaci da player pokusava pogoditi sta bi trebalo da se nalazi na mestu gde se nalazi greska. Pogadanje je majka svih za*ba ovog sveta. Dok se kod podatkovnih CD-a to nemoze primetiti ovde itekako se "vidi".
Što se spajanja tiće to nije problem, sateliti idu na pojačalo/reciver, a sub tj, njegovo pojačalo se spaja na sub preout od recivera.
Za sub ti definitivno treba posebno pojačalo, aktivni subovi već imaju ugrađeno ali za pasivne moraš kupiti dodatno.
Na sub out-u od recivera već imaš aktivni low pass filter tako da će ti on vrlo dobro rezati više frekvencije.
E ovako da ja malo ozivim temu i da ne otvaram novu!
Znaci imam pojacalo Mackie M1400(1.4kW; svaki izlaz snage 700W pri 2omha)!
E sad meni bi trebala preporuka za neki dobar sub do nekih 500w koji bi upario sa tim pojacalom!
I drugo pitanje posto sam laik za takve stvari dali bih ja posto pojacalo ima dva izlaza mogo spojit na 1izlaz sub ,a na drugi izlaz satelite tak da imam posebno kontrolu glasnoće suba i posebno glasnoće satelita!
prva stvar koje je marke pojačalo,jer to igra veliku ulogu,to možeš spojiti bez ikakvog problema,ja bih ti preporučio neko jače pojačalo,važna je stavka još i osjetljivost zvučnika u db,znači ako je jedan par zvučnika ima 87 db,a drugi par zvučnika ima 91 db,za ove druge će ti biti potrebna duplo manja snaga pojačala za istu glasnoću,što je pojačalo jače to je bolje možeš spojiti pojačalo o d 250 w na zvučnike od 100 w,i neće ti izgoriti zvučnici, naravno pojačalo nećeš odvrnuti do kraja,najgore što možeš napraviti zvučnicima je da ih spojiš na preslabo pojačalo jer ćeš ih tada sigurno oštetit,zbog overclipinga,pogledaj na wikipediji što taj pojam znači
Pa sve sam podatke naveo u vezi pojacala!
Znaci pojacalo:
Marka:Mackie
Model:FR Series M-1400
Snaga:1400W
Broj izlaza:2
Snaga svakog izlaza:
-700W pri 2omha
-500W pri 4omha
-300W pri 8omha
Za satelite sam mislio uzet Sony SS-B1000 sad dali to valja posto nemam bas 10k kuna da kupim par Kefovih zvucnika po 5k kuna!
Sad za sub neznam al isto da cijena ne prelazi 700kn!
To je profesionalno pojačalo koje traži isto takve zvučnike, dakle minimalno Mackie C200. Kemijanje sa nekakvim satelitima i pasivnim subwooferom je u principu bacanje novca u vjetar.
Ma gle sve ja to znam i bilo bi to ljepo kad bi si mogo priustit neke profi zvucnike ,ali ugl. ja sam to pojacalo dobio đabe tj. sazno sam da to pojaclo moj stari ima na polici vec 2godine i nikad ga upalio nije i sad sam si ja to pobro u sobu i trebam neke zvucnike i sub eto tak da si sredim malo bolji uzitak kod techno glazbe neg sto imam sad posto imam neki 5.1 surround od Ms-a ugl. shit!!
No kad se pogleda jbt sta ovi Sonyevi zvucnici kostaju 600kn i woofer 700kn i to je 1300kn znaci cijena Logitech Z2300 2.1 sistema!doticni sistem ima moj frend i mogu rec da se cijela kuca trese a ima 40w satelite i 120w sub!!!
I onda posto se ima pojacalo kad se skupi para lako se kupe profi Hi-fi zvucnici i spoje na pojacalo!!
Šta ti treba? Razglas, Hi-Fi, samo da lupa?
Ako spajaš satelite na jedan kanal imat ćeš mono zvuk, nadam se da si svjestan toga, odmah otpada Hi-Fi xD
Po mom mišljenju to je pojačalo za razglas ili za "samo da lupa" (zbog snage) kategorije pa ono, ne bih ni pomišljao spajati te Hi-Fi i polu Hi-Fi zvučnike od 50akW jer ovo pojačalo nije Hi-Fi kvaliteta (zvuka) i ima stvarno dosta snage tako da mu treba nešto žestoko.
Ako ga želiš iskoristiti do maximuma trebaš dosta para dati za zvučnike, ako ti pak to nije namjera onda će ti skoro pa bilo koji poslužiti :)
Ma gle sve ja to kuzim ali glupo mi je davat 1000+ kn za neko pojacalo kad vec imam pojacalo koje je mozda pre pre jako za moje potrebe ali jbg od viska glava ne boli!!
Ma gle ubiti kak sam ja to isplaniro spojit ta dva Sonyeva zvucnika paralelno na 1kanal pri cemu dobivam impendenciju od 4omha pri kojoj pojacalo na taj kanal daje max 500w,znaci necu smjet navijat da kraja jer ce zvucnici prdut toga sam svjestan!!I na drugi kanal spojit 450-500w-atni subwoofer i od toga slozit neki ubiti malo bolji 2.1 sistem i za moje potrebe ce bit i previse jer ja nisam neki audio frik koji pati na kvalitetu zvuka i da vam iskreno kazem ja neam pojma kad je zvuk kvalitetan a kad ne tak da to o profi zvucnicima zasad je meni sasvim neka nepotrebna stvar meni je bitno da imam dva dovoljno kvalitetna satelita da reproduciraju zvuk u pristojnoj kvaliteti i pri velikoj glasnoći(znaći bez šumova i trzaja) i da imam sub od kojeg ce kad navinem popadat stokovi od vrata!!Eto sad sve znate sta je meni bitno!
I samo jos jendo pitanje znaci snaga 1kanala pri 2omha je 700w pri MAX glasnoći znaći pojaćalo na taj kanal isporućuje 700w kad je otpor 2omha i kad je po laićki "gas do daske";ili on isporučuje 700w u svakom trenutku??!! Znam da je ovo glupo pitanje posto mi je stari elektronicar vec 35godina ali jbg bolje bit siguran da nebi kupio zvucnike spojio ih na pojacalo i skorio u istom danu!!
Pojačalo daje npr. 700W samo kad je signal dovoljno jak i kad je dovoljno "odvrnuto" i to najčešće u roku od par desetinki sekunde, recimo kad bas udari (niske frekvencije su zahtjevnije po pitanju snage). Nećeš spržiti zvučnike odmah bez brige, samo pažljivo.
Inaće bolje stavi te Sonije u seriju, 8 oma, manje snage, manje šanse da se sprže zvučnici, ista glasnoća pošto ionako ne bi istrpjeli puno.
Za te Sony SS-B1000 piše da imaju 120W max, pretpostavljam oko 60W nominalno jer mi je 120W malo puno za 13cm jedinice. U svakom slućaju 300W na 8oma će im biti i više nego dovoljno :)
A za sub i tu cijenu traži neki automobilski u kutiji mada za te pare malo toga poštenoga ima,a da je već u kutiji. Pogledaj oglasnike.
Ne nemislim kupit sub u kutiji mislim kupit sub bez kutije a za kutiju radit imam jednog poznnika koji je profi u tome!!
Ovdje pise da je nominalni kapacitet snage 120w ????
http://www.svijet-medija.hr/sony_ss-b1000,14198,154.aspx
Znam da, ali nominalni i maximalni ne mogu biti isti, zato mi je i čudno, ali ugl, to će u svakom slućaju biti glasnije od Z2300 od frenda :)
Vidi ako di nađeš Pioneerov 306C ili DVC (C: 4 oma, DVC: 2x4oma tj. 2 ili 8, u tvom slućaju bolje spajati na 2), to su navodno dobri subovi za buku dizat, a ne koštaju puno.
Neznam ima li ti pojačalo skretnicu za svaki kanal posebno, ako ima, satelite reži sa HPF na 60-80Hz, a sub sa LPF 60-100Hz, ovisno kako ti više paše. Satelite rezati još i nije neka obaveza ali sub mora imati LPF obavezno jer inaće svira za k****.