znaci ako napravis na dnu crop od 16 piksela i na vrhu onda isto toliko moras napravit i sa obje strane
Ovo ti nema smisla. Dvije stvari:
- Ako to napraviš, vrlo vjerojatno ćeš poremetiti omjer stranica (osim u slučaju da je slika kvadratičasta, što u pravilu nikad nije). Ako se već ide kropat tako da se zadrži omjer stranica, onda treba treba izračunati za koliko piksela treba kropati lijevo/desno tako da se zadrži omjer stranica, a to sigurno nije ista vrijednost za koju ćeš kropati gore/dolje.
- Ako su pikseli kvadratičasti (kod HD-a obično jesu ako nije riječ o anamorfnoj slici), dakle ako se ne forsira određeni omjer - ako ne prisiliš player da ti sliku rastegne na 16:9 ili 2:35:1 ili koliko već, onda je omjer stranica slike najvjerojatnije nebitan, jer se slika u pravilu skalira proporcionalno. Dakle, bitan je format piksela, oblik piksela. Znači, ako imaš kvadratičaste piksele i kropaš sliku u nekom x/y omjeru, slika će i dalje biti ispravno prikazana (neće biti rastegnuta), osim ako ne prisiliš player da rastegne sliku na neki unaprijed zadani omjer stranica.
Kada to odradim i dobijem video sa crnim trakama, kako razvuci taj video, tako da u YouTube playeru ne budu crne trake, nego da bude 'fit to screen'.
Kao što je kolega rekao, video se ne razvlači, nego se kropa (reže višak). YouTube sliku prikazuje u formatu 16:9, s kvadratičastim pikselima. Znači odreži crne trake i onda odreži sliku s lijeve i desne strane toliko da imaš rezoluciju omjera stranica 16:9, te onda resizeaj na najbližu podržanu rezoluciju - ili na FullHD (1920x1080) ili na HD (1280x720).

Some people are so poor... all they have is money!
Gle, imas potpuno funkcionalni trial od 30 dana sto ti je cisto dovoljno da ga isprobas i vidis kakve mogucnosti ima a sve kaj ti nije jasno pogledas na "PDtoots" Isprobao sam sve i svasta i PD mi je najkompletniji program od svih!
Ako je to trebalo biti pitanje, onda je iza "Ne znam" trebao ići zarez ili crta. Ili si mogao napisati dvije rečenice. Ne razumijem zašto ljudi na webu škrtare s interpunkcijskim znakovima.