Brisanje kajrona

poruka: 13
|
čitano: 2.712
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Brisanje kajrona

Zna li tko može li se izbrisati kajron sa videa,i ako može sa kojim programom?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Brisanje kajrona
Kvamzin Kravšera (Quamzin Kravshera), odnosno Kajron (Khyron) je lik iz naučnofantastične anime serije Superdimenzionalna tvrđava Makros...

Ili si pak mislio na ono sto je na DVD screnerima... onaj floating tekst s jedne strane na drugu...

Ako je ovo drugo... nije moguce... mozes samo izrezati i izgubiti informacije s tih djelova...
In Control
17 godina

Ta pokretna traka o kome je riječ zaista se zove po video rječniku "Kajron".Nisam ni ja znao,pa sam potražio.Znači tvoje mišljenje je da se ne može izbrisati?

17 godina
neaktivan

Ajd malo logike. Sta bi stavio ti ili taj neki program umjesto kajrona?

:)
17 godina
neaktivan
Ne... jer ti divx ili bilo sto drugo nije po layerima enkodirano nego samo 1 layer...

Ne moze se maknuti...
In Control
17 godina

Evo da malo pojasnim.Radi se o videoklipovima izvađenih iz nekog snimka sa televizije.E sad,na originalni video snimak,TV je stavio taj kajron,tu pokretnu traku.Znači on nije dio originalnog videa,već naknadno montiran.Ja ne želim ništa staviti na njegovo mesto,već samo želim osloboditi od njega

taj video klip.Inače klipovi su u MPEG-2 formatu.

17 godina
neaktivan
Nema veze sto nije, to se sve snima u jednom layeru, tako da je taj floating text nemoguce maknuti a da ne izgubis ostatak informacija...
In Control
17 godina
neaktivan

cim je video napustio video mixer gotovo je. Vise to nemozes ukloniti.

17 godina

Ok,sve mi je jasno.Ne može se ništa napraviti.Hvala na odgovorima!

17 godina
moderator
Brisanje kajrona

Službeni odgovor:

Traka se može "izrezati", međutim nešto mora doći na njezino mjesto – ne može se "izvaditi" iz slike, pošto gotov videozapis (recimo ono što se vidi na televiziji) nije sastavljen od slojeva (layera), pa da bi se sloj s trakom jednostavno mogao isključiti (sakriti). Sad se postavlja pitanje je li gubitak informacija – prihvatljiv. Odnosno, je li bolje da traka ostane takva takva jest, tu gdje jest, ili je ipak bolje da je nema, odnosno da se zamijeni s nečim drugim.

1. Odstranjivači logoa
Za takve stvari smišljeni su razni odstranjivači logoa (logo remover, delogo, logoaway). Naravno, oni nisu namijenjeni odstranjivanju isključivo logoa – mogli bi se iskoristiti i za ono što forumaš pita – za uklanjanje trake. Osnovna mogućnost većine njih im je da prostor na slici s logom ili nekim drugim elementom popune interpoliranim uzorkom, koji se dobiva iz okoline logoa. To za posljedicu ima zamućenu površinu tamo gdje se nekad nalazio logo (ili traka s tekstom). Ako je riječ o jednoličnoj pozadini, logo ili traka se mogu ukloniti toliko dobro da se skoro ni ne primjećuje da je tu prije išta drugo bilo. A ako nije, slika može, ali i ne mora izgledati bolje nego s trakom ili logom – to je na korisniku da sam procijeni. Uglavnom, što je manja traka ili logo, to će efekt biti bolji.

2. MPlayer delogo
Za uklanjanje logoa ili trake može se iskoristiti besplatni program Avidemux. U njemu se otvori videodatoeka, u glavnom prozoru umjesto Copy za Video se odabere željeni videokodek (ovo je obavezno – proces se ne može napraviti bez rekodiranja videodatoteke) i klikne se na gumb Filters. U prikazanom dijalogu s lijeve strane potrebno je odabrati kategoriju Miscellaneous pa pored toga dvaput kliknuti na MPlayer delogo. Sad se otvara dijalog za podešavanje tog filtra – pomoću klizača postavite se na neko mjesto u videozapisu gdje je traka vidljiva te podesite poziciju zelenog okvira tako da uokviruje traku/logo i da ipak ima nešto prostora između okvira i trake/logoa. Poziciju i veličinu okvira određujete, logično, promjenom vrijednosti X, Y, Width, Height (opciju Band ostavite na 4). Zatvorite dijalog klikom na OK, pa kliknite na gumb Preview da biste vidjeli koliko dobro ste definirali poziciju i veličinu trake/logoa – ako vam traka/logo "proviruje", smanjite opciju Band ili povećajte okvir. Ako traku/logo ne treba ukloniti iz cijelog filma, u okviru ispod Active Filters označite filtar, kliknite na gumb Partial i odredite prvu i zadnju sličicu (frame) na kojoj će se primjenjivati filtar. Brojeve trenutne sličice vidite na glavnom prozoru pri dnu s lijeve strane, u polju Frame.

3. Pregled i kodiranje
Kad ste završili s podešavanjima zatvorite dijalog klikom na gumb Close. Iskoristite na glavnom prozoru gumbe za određivanje vrste prikaza (od sedmog do jedanaestog gumba pri vrhu prozora; iste naredbe nalaze se i u izborniku View > Preview Mode) kako biste vidjetli razliku s i bez uključenog filtra za uklanjanje logoa. Kad ste zadovoljni rezultatom, odredite postavke videokodeka, eventualno još odaberite kodek za zvuk i odaberite format izlazne datoteke. Na kraju slijedi rekodiranje – File > Save > Save Video. Prilikom spremanja videa sami upišite nastavak datoteke, jer ga Avidemux zaboravlja staviti.

1 0 hvala 1
17 godina
Brisanje kajrona

Zahvaljujem moderatoru na učinkovitom objašnjenju!Pokušao sam sa jednim videom provesti postupak i doista radi,sporo

ali učinkovito.Imam samo jedno pitanje.Kod pregleda nakon podešavanja,na mjestu kajrona se vidjela samo prozirna,sivo-crna traka.Međutim,nakon rekodiranja,u toj prozirnoj traci se pojavljuje dvije-tri tanke crne linije,koji trepere

i dosta iritiraju.Dali ih je moguće izbeći,odnosno,dali sam negdje pogrešio?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nisi. Vraam se na moje pitanje koje sam ti gore postavi a to je sta bi stavio mjesto kajrona? Soft ti umjesto kajrona pokusava interpolacijom slike iznad i ispod pogoditi sta bi trebalo tu da stoji. I na videu imas nesto crno sto soft ponavlja umjesto kajrona. Kao fatamorgana.

17 godina
Brisanje kajrona

Vjerovatno imaš pravo,jer tako i izgleda na videu.Inače,umesto kajrona ne bi stavio ništa.Samo da nema tih titravih linija....

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice