K8s u praksi

poruka: 1
|
čitano: 448
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 dana
Kubernetes i orkestracija kontejnera u praksi
Htio bih podijeliti kratko iskustvo učenja Kubernetesa kroz mali praktični projekat koji sam radio od nule.
Cilj nije bio kompleksnost, nego da stvarno razumijem osnovne koncepte i dođem do toga da aplikacija radi na Kubernetes klasteru i da joj se može pristupiti preko mreže.

Sve sam dokumentovao u ovom GitHub repozitoriju:
https://github.com/awsbosnia/My-Kubernetes-Adventure-From-Zero-to-a-Working-Deployment

Radio sam na lokalnom klasteru (Minikube) i krenuo od jednostavnog nginx deploymenta.
Već tu sam zapao na klasičnu grešku — selector i labele na podovima nisu bili usklađeni, pa deployment nije radio kako treba.
Nakon ispravke, podovi su se normalno kreirali.

Sljedeći korak je bio Service (NodePort).
Iako je Kubernetes dio bio ispravan, aplikacija nije bila dostupna zbog firewalla — UFW je blokirao NodePort range.
Tek nakon otvaranja portova nginx je postao dostupan u browseru.

Glavna lekcija: Kubernetes ne treba gledati izolovano.
Deploymenti i servisi mogu biti ispravni, ali mreža i firewall često budu pravi uzrok problema.
Takođe, YAML je jednostavan dok ne pogriješiš u detalju koji Kubernetes strogo validira.

Ako je neko tek na početku, ovakvi mali projekti i dobra dokumentacija mnogo pomažu.
Slobodno bacite pogled na repo i javite ako imate sugestije ili slična iskustva.
typing... scrolling...
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice