Windows 7 - Registry tweaks

poruka: 9
|
čitano: 3.382
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Otvaram temu za koju ima dosta i pristalica i protivnika. Dakle, radi se o izvlačenju dodatnih performansi, poboljšanju i prilagođavanju rada Windowsa 7 izmjenama vrijednosti u registry. Odmah bih skrenuo pažnju manje iskusnim kolegama da, ukoliko nisu sigurni šta rade u registry, samo prate ovu temu i uče od iskusnijih kolega.

Ova tema nije namjenjena samo predstavljanju izmjena vrijednosti u registry i kojim "poboljšanjima" su ista namjenjena već i diskusiji o tome da li te izmjene stvarno rade ono za što su kreirane.

Ja lično sam napravio izmjene "NoLowDiskSpaceChecks" i čini se da radi. Također, napravio sam izmjene u smislu premještanja dijela Windows kernela u memoriju ali tu nisam siguran da sam postigao nekakav plus.

Dodajem da kolege mogu pisati i o izmjenama i u Local Group Policy Editor.

Srdačan pozdrav!

ANKETNO PITANJE: Izmjenama u Windows Registry i Local Group Policy Editor moguće je dobro podesiti računar i izvući dodatne performanse.

4 DA!
2 NE!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Windows 7 - Registry tweaks
phoenix2003 kaže...

..

Ova tema nije namjenjena samo predstavljanju izmjena vrijednosti u registry i kojim "poboljšanjima" su ista namjenjena već i diskusiji o tome da li te izmjene stvarno rade ono za što su kreirane.

Ja lično sam napravio izmjene "NoLowDiskSpaceChecks" i čini se da radi. Također, napravio sam izmjene u smislu premještanja dijela Windows kernela u memoriju ali tu nisam siguran da sam postigao nekakav plus.

..

-''poboljšanja'', da kao što je moguće iz automobila izbaciti stražnji sic i bit će brži, ali ne i bolji (za npr trke, manje kila veća brzina, ali to nije funkcionalno osobno vozilo..)

Upravo tako se može upropastiti odličan OS. Gašenje ili podešavanje nepotrebnih servisa (kad se stvarno zna što je nepotrebno) je OK, nije potrebno petljanje po reg. npr defrag se može isključiti, indexiranje itd. kroz normalnu GUI opciju.

-svako diranje reg. je rizik, često nepotrebno ili beskorisno.

-Za svaki tweak, treba inzistirati na 'opipljivom dokazu' tj nekom benchu koji će pokazati ubrzanje, u suprotnom ga treba ignorirati kao placebo. U igrama 99% postavki desktopa nema veze s performansama dok jača komponenta ili OC CPU-VGA

-performanse? Za što? Tek tad se može dati odgovor o optimizaciji. Npr. u igri je dovoljno sniziti postavke grafike custom.cfg za više fps-a, ali to nije 'bolje' nego niža kvaliteta-više performanse.

Ako se nešto baš želi podesiti, praktičnijie je koristiti alate za takvu namjenu (barem za početnike). ... što nas dovodi do najgoreg dijela svakog sistema, ljudski faktor.

Prvo se mora znati što koji pojam znači i posljedice, pa tek tad podešavati. .. ili učiti na greškama, i to je OK.

Zato u anketu ubaciti 3. - upropastiti OS koji radi, kao jednu od realnih posljedica.

Podešavanje, nije tweakanje. Npr schreduler za update, defrag i sl. ne spadaju pod tweak ali utječu na performanse, pogotovo na slabijem sistemu, bootu, pokretnju drugih aplikacija. Više 'štete' napravi jedan browser addon koji crpi resurse nego što svi mogući twekovi reg. mogu osloboditi.

U usporedbama, mora se računati s različitim HW (po snazi i generaciji) kao i SW (AntiVirus, utilsi, driveri npr za printer koji nemaju direktne veze s brzinom u nekoj drugoj app. itd..). Tako netko može imati jednake postavke i neki AV i zbog tog drugačije rezultate, ili npr WD-Green kao sys.disk ... sve te sitnice treba uzeti u formulu kad se odlučuje dali ima ili nema koristi od tweaka.

- Tim stručnjaka koji radi na OSu ipak zna svoj posao. Treba im vjerovati, ali istina, sve se može malo optimalnije podesiti. Podešavanje-tweakanje.. recimo da je isto.

btw. što misliš gdje se kernel inače nalazi?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 20:04 (ihush).
15 godina
neaktivan

U potpunosti se slažem! Međutim šta me je navelo da malo više istražim ovu temu? Kada koristim Linux HDD nije pokazivao gotovo nikakvu aktivnost. Pokrenem li Windows, HDD neprestano nešto radi i dosađuje. Rješenje sam našao u kreiranju novog DWORD-a "NoLowDiskSpaceChecks". Također postoji i zanimljiv tweak za procesore koji imaju L2 cache veći od 256kB (po jezgri). Što se tiče Windows kernela koliko mi je poznato isti se izvršava sa HDD-a a tek pod velikim opterećenjem dio (ili možda sav, ne znam tačno) se ubacuje i izvršava u sistemski RAM. Pomenutim tweak-om kernel se bez tog velikog opterećenja ubacije u RAM. Ispravite me ako griješim.

Evo jedan zanimljiv link http://www.davidjamieson.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=206

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Postoji mnogo takvih tweakova koji mogu pomoći, ako se zna što se radi, zašto ne.{#}

Valentin

1 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Eto i ja tvikao nešto oko čipseta i sad mi se pri dizanju windowsa stalno pojavljuje poruka da win ne može pronaći AsusSetup.ini fajl.

Ja ga lijepo našao u instalacijskom folderu za chipset, iskopirao ga svuda po registriju u sys 32, sys 64 itd no stalno se pojavljuje. ponovom instalacijom chipseta se ne događa ništa jer je "gore" najnoviji chipset pa se install ni ne želi izvršiti.

i kako sad moje tvikanje riješiti {#}

Najbolja hrana je afrička. Jedeš malo a imaš velik stomak !

0 0 hvala 0
16 godina
phoenix2003 kaže...

U potpunosti se slažem! Međutim šta me je navelo da malo više istražim ovu temu? Kada koristim Linux HDD nije pokazivao gotovo nikakvu aktivnost. Pokrenem li Windows, HDD neprestano nešto radi i dosađuje. Rješenje sam našao u kreiranju novog DWORD-a "NoLowDiskSpaceChecks". Također postoji i zanimljiv tweak za procesore koji imaju L2 cache veći od 256kB (po jezgri). Što se tiče Windows kernela koliko mi je poznato isti se izvršava sa HDD-a a tek pod velikim opterećenjem dio (ili možda sav, ne znam tačno) se ubacuje i izvršava u sistemski RAM. Pomenutim tweak-om kernel se bez tog velikog opterećenja ubacije u RAM. Ispravite me ako griješim.

Evo jedan zanimljiv link http://www.davidjamieson.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=206

-ne znam s koje strane početi... pa može i redom ili random..

-naravno da moderan OS konstantno pristupa HDDu. Jedan dio (mali) se odnosi na OS, ostalo (99%) na ostalo 'smeće' tj aplikacije-drivere-utilse koji nešto čačakaju.

-low disk space warning je OSovo, kao pagefile, sys-temp, pa ikone-meniji, fontovi, schredulirani taskovi kao defrag, indexing, antivirus, update.. itd. Što je od toga OSovo, što nečeg trećeg na kraju je sporedno, jer je ukupni rezultat bitan. Ipak, većina stvari se može podesiti userskim GUIem, ne tweakanjem. Jedan od izuzetaka, npr hyberfile koji ako se ne koristi treba gasiti u CMDu (ne vidim opravdani razlog zašto to MS ne omogući u GUIu), ali to nije tweak, bar ne po uobičajenoj upotrebi tog termina.

-link koji si dao, npr prva tema 'ubrzavanje' menija, LOL. Kalasičan delay time. Dovoljno utilsa postoji kojima se to može podesiti, ali PC nije time brži-optimiziraniji nego bez delaya. Smisao (barem po početku teme) je ubrzati OS-sistem u suprotnom je nepotrebno. Pa čistom logikom, ako se ugasi hyberfile, sistem je brži jer ne brine o još jednim fileu, dok je delaytime samo stvar animacije-efekta otvaranja menija, kod vremena 'nula' nema efekta otvaranja. Opet, više se dobije gašenjem npr shadowa dok ovim ništa.

Kernel u memoriji? opet, Ok... {#}. Skraćeno, sve što PC koristi je u RAMu. Ako nije u RAMu, ne može koristiti. Rasprava Linusa vs Taubman, monolitni-micro..

256kB po jezgri? pa napiši što misliš... inače je besmisleno. btw, RAM=cache=superfetch=RAMdisk= sve je to memorija, razlike su samo u brzini i mjestu na sabirnici odnosno količini pa se može zvati RAM, cache ili buffer... itd.

- Kako se optimizira neki CPU? Pa recimo pisanjem takvih instrukcija koje će favorizirati upravo konkretnu jezgru, po duljini registra (worda koji se može obraditi u ciklusu ili RISC-CISC-PARISC), kao i dubini cachea u kojem će se neki podatak nalaziti ili se neće nalaziti. Npr Ako neki bench želi eliminirati utjecaj cachea, tad će tako randomizirati podatke da CPU mora zahvatiti npr s diska novi podatak, takav test ima smisla ako se testira brzina HDDa ili transfer, jer bi u suprotnom dobili interni podatak transfera CPUa dok HDD možda stoji u sleepu. Ali, to je test-sintetika, ne OSovski posao. Upravo internu brzinu HDD cachea-kontrolera dosta bencheva prikazuje umjesto stvarne brzine ili burst speed. Prava brzina bi bila 'konstantna', ne ono što je stalo u keš. VGA ima dosta RAMa, za texture. To je ekvivalent kešu, tj privremeno mjesto koje eliminira učitavanje s HDDa. Učita se na početku igre-levela i dalje se izvršava brže nego da je učitavano za vrijeme igre. Ako VGA nema dovoljno vlastitog RAMa? E pa tad igra 'trza', dali to nazovemo cahce ili RAM je svejedno, kao i to što se nalazi na VGA-CPU-HDDu itd. OS to ne radi, to može raditi određena aplikacija koja ima određene potrebe kao spomenuta igra za texture (jer te texture ne traži OS pa ih ne može ni keširati unaprijed, može keširati npr fontove, ikone.. često pokretane aplikacije, to OS i radi npr superfetch = agresivni keš). Upravo to je razlog optužbi da novi OS Vista-Seven 'troše' previše RAMa. Ne oni ga samo pametno iskorištavaju. Tewak? Nebi to nazvao tako.

Recimo igra Doom, nasljednik Quake u doba Pentiuma. Pošto je tad ubačena RISC FPU jezgra koja je daleko brža kao cooprocessor nego sam CPU, tad se s programerske strane odlučilo promijeniti tip varijabli iz int u float (cjelobrojni, decimalni) jer je FPU automatski korišten za decimalne vrijednosti. Tako je npr glasnoča s int 0-15 prebačena u dec 0.000 - 1.000. ..kao decimalna vrijednost obrađivana u FPUu. dobio se ogroman bust jer je CPU mogao (paralelno) raditi ostale stvari, dok je FPU mljeo brojeve. To je optimizacija u samom programskom jeziku-kompileru za npr 386-486-586, moguće i po količini keša tipu varijabli itd. Odavno se takve optimizacije (skoro) ni ne koriste. Može se usporediti s novim CS6 koji iznzistira na x64-OSu, dakle, tako je kompilirtan (vjerojatno) i tako optimiziran i vjerojatno nije optimiziran za Atom-Celeron, nego za neki i7 ako se takva optimizacija uključuje (prije da je količina RAMa kriterij i same instrukcije CPUa nego količina keša, ali moguće je).

btw: kao jedno od teoretiziranih (nategnutih) objašnjenja za cache. CPU bi bio brži bez cachea. .. jer, ako cache postoji, tad se provjerava dali je podatak tamo, pa tek nakon tog se učitava s konkretnog medija kao HDD. U toj kombinaciji (miss-promašaj) je brže ako cachea nema, štede se ciklusi za učitavanje u cahcke, održavanje cachea, traženje podatka u cacheu.. nego se direktno ide na mjesto gdje podatak mora biti. - naravno, to je smao teoretski-teorija, šanse su veče za dobitak na lotu nego za takvu situaciju. U praksi je CPU bez cachea sporiji od 286tice. Upravo cache reste proporcionalno snazi CPUa, tj to je 'amortizer' koji osigurava da CPU ima dovoljno posla, tj da ne mora čekati na sporiju periferiju (RAM-HDD..) uz to što preskače transfer kroz sys.bus pa sistemu ostaje više mjesta za protok ostalih podataka. Cache je tu, on se uvjek koristi. To dali neki OS (ponajmanje OS), aplikacija koristi sve mogućnosti CPUa.. e to je upitno. To može neka 'profi app' koja računa npr na Pentium (koji uvjek ima dvostruko više cachea od Celerona), ali OS 99,9999..% to ne radi, tj OS može inzistirati na odgovarajućoj generaciji-podržanim naredbama/instrukcijama, kao NX-VT-EMT64.. ali nikad nijie to bilo povezano s cacheom. Naravno, današnji Celeron ima više keša od 5-10g. starog Pentača, ali to nije uzrok u boljim performanama nego isključivo nove instrukcije koje stare jezgre nemaju, npr AVX, SSSE-2-3-4.. tako će npr wolfdale CPU pojesti northwooda u furierovim transformacijama (osnova MMX funkcija) ili neki Atom neće moći ni instalirati neki OS. Keš? sve si pomiješao ili čitaš pogrešne siteove. Ima keš veze, jednako primjeti na HDDu (po logici tad bi i to mogao twekanjem ubrzati), ali nije keš uzrok nego posljedica brzine, tj amortizer. Jednako tako Ferrari ima jače kočnice od Fiće, potreba ili bi bilo besmisleno tj Ferari nebi smio voziti brže (razbio bi se u prvom zavoju), CPU bi čekao periferiju, ali OS to ne favorizira niti to tweak popravlja. Isključivo aplikacija, kao što aplikacija može koristiti VGA-3D, kao što zip može koristit CPU-jezgre itd. Posao OSa je samo omogućiti (maximalno) korištenje HWa. Dali takav tweak može pomoći? - pa može, npr za Adobe AE postoji neki utils za 100% iskorištavanje jezgri (prioriteta izvršavanja) tj OS balansira dok utils daje sve resurse aplikaciji kako bi encoding bio brže gotov (bez tog OS dodjeli cca 80% resursa CPUa aplikaciji, ostalo ostavi za ostale procese). To je stvar 'balansiranja', jednako kao da se ugasi AV, ali u slučaju ovakvog podešavanja skoro ništa paralelnog ne možeš raditi. Ako je to cilj OK, za večinu juzera nije pretjerano korisno. Nije reg.tweak, nego utils (ne znam naziv..), beskoristan za sve ostele aplikacije (osim ako bi imao opciju kojoj app dati resurse).

- To je zapravo i 'greška' programera, jer oduvjek su aplikacije imale i opciju (podatak prioriteta od 0->) ali su sve aplikacije rađene kao nulti prioritet.. pa je besmisleno (npr Tetris, notepad, calculator) inače bi se podešavanjem prioriteta to moglo regulirati. OS to ne može znati, to bi trebala biti korisnička opcija.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 20:09 (ihush).
13 godina
protjeran

Aaaaaa i ti ga @ihush možeš pisati {#}

Bolje meni gore pomozi, nego što objašnjavaš windowsow kernel. {#}

Mislim da nema potrebe za ikakvim dirkanjem po registriju jer se ne dobije ništa s tim, osim kad dižem windowse na SSD pa isključujem indeksiranje, defragmnt, hibernaciju, gasim sys restore, page file itd....

Najbolja hrana je afrička. Jedeš malo a imaš velik stomak !

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ihush, bravo! Pogodio si bit ove teme! Samo, nisam ja zagovornik tweak-anja! Ono što sam rekao jeste to da sam škripanje HDD-a otklonio novim DWORD-om. Za ostale nisam siguran da rade nešto mistično. To i jeste razlog zbog kojeg sam otvorio ovu temu, samo ne znam da li će poslje tebe imati šta ko da napiše! {#} Potpuno se slažem da ubrzanje start menija nije i neće nikada biti tweak.

Što se tiče L2 keša ja ne mogu testirati na svom CPU/OS-u jer CPU ima 256kB L2. Kažu da je fazon to što OS po defaultu ostavlja DWORD vrijednost za keš od 256 kB. Upisivanjem količine keša (npr. 1024 kB) moguće je dobiti na performansama. Koliko? E to je jedno od pitanja za ovu temu!

http://www.pctools.com/guides/registry/detail/116/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
phoenix2003 kaže...

..

Što se tiče L2 keša ja ne mogu testirati na svom CPU/OS-u jer CPU ima 256kB L2. Kažu da je fazon to što OS po defaultu ostavlja DWORD vrijednost za keš od 256 kB. Upisivanjem količine keša (npr. 1024 kB) moguće je dobiti na performansama. Koliko? E to je jedno od pitanja za ovu temu!

..

(možda se varam..) ali to je urbana legenda. OS ne petlja s kešom CPUa.

-Isključiti low space warning je sasvim OK, pogotovo na velikom HDDu (jer je defaultna granica 10%), ali nije pretjerano važna, pogotovo ne za 'čegrtanje' diska (nešto drugo je uzrok).

Mogući uzroci su AV, defrag, indexing, backup, CC, picture-turnbals (i svi utilsi kao nokia-sony.. BT) itd. itd... . - Te opcije bi ugl trebale biti u aplikaciji ili (optimalnije) ne instalirati ili ako se instalira tad samo nužan dio nekih utilsa i obavezno znati što-kako radi i kako odgovarajuće podesiti.

-npr: CC je alat. Ni dobar ni loš, ali za svaki alat je važno znanje-razumijevanje, kako ga pravilno koristiti (razumjeti opcije koje nudi). Ugl. ga se koristi za čišćenje sistema i često pogrešno jer je ideja ubrzati sistem dok recimo čišćenje keša (npr ikona) prisiljava OS na rebuildanje kod ponvnog pokretanja. Rezultat je upravo suprotan. Dodatno, (filozofski) koji smisao je instalirati soft koji će čistiti (drugi soft), umjesto da korisnik otvori %Temo% i počisti i/ili windowsov disk cleaner. Kad bi aplikacije bile savršene tad nebi ostavljale smeće. Ako ih se pravilno podesi-koristi smeća je manje. Ako se to planira kod instalcije (diskovi-particije..) tad se to svodi na trivijalan posao. Dobar sistem ni nije potrebno čistiti mjesecima... U toj kombinaciji je CC višak koji ipak krade resurse.. Ali za obične juzere je OK (kad bi ga znali koristiti) jer čisti ono što oni ne znaju... I (poveznica s temom) tad dođemo do registryja kojeg često takvi juzeri ubiju takvim alatima.

Pošto se pčetnicima ne preporučava dirati reg. nema logike reči im da koriste CC jer radi isto to, tj moguće su takve posljedice.

Možemo takve teme pokušati 'rasčistiti' tj vidjeti koristi-prednosti i mane (ili placebo).

Povezana tema OS(myth)busters... pa tko ima volje ili ideje nek' postavi zadatak, test, tvrdnju...

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 16:24 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice