bog svima na forumu imam jedan problem sa hard diskom naime ja imam 2 hard diska na kompu jedan od 80 i njega ocitava komp i sve radi a drugi od 500gb neocitava ga kao hard disk nego kao dvd pogon i kad mu iskopcam kabal pise sata cable unpluged i kad ukopcam pise pluged zasto ga ocitava kao dvd pogon prije 4 dana je radio kak treba,drugi problem je sa windows 7 instalacijom ocita ga odaberem disk i instalira prvi dio i kad treba resetirat komp on se reseta i onda pokaze plav ekran i nest windows detected errors i nece dalje.zna li neko rjesenje ovih problema
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Najprije ispitaj disk s nekim dijagnostičkim alatom da li je ispravan. Onda uštekaj disk idi u disk managment i tamo ga instaliraj u sustav.
ja nemam nijedan alat di se moze provjerit s tim alatom a jel se sad kad neradi obrisalo sve s njega.jel zna ko za windows zast tu gresku izbacuje
Daj vise podataka o HDD-ima. Da li su SATA ili IDE? Jesi li podesio jumpere? Oname gde ide Windows mora biti MASTER a drugi SLAVE ali samo ako su na istom kablu.
Zatim kako su spojeni na maticnoj? Gde pokusavas instalirati Windoze? Na onaj veci ili na onaj manji? Koja ti je maticna?
maticna je gigabyte k8u.sata su,sta su jumperi a koji mora biti master a koji slave na c mi je ovom manjem windows a na tom sto neradi necu nist radit.windows cu instalirat na taj manji koji je podjeljen na 2 djela c i d ja cu na d stavit windows kak god da spojim hard diskove uvjek radi samo taj od 80 gb a od 500 nikako od 500 gb je star 1,5 god.nisu na istom kablu svaki ima svoj kabal prema maticnoj a napajanje iz jednog kabla koji se razdvaja za dva diska jel onda moraju bit master i slave
Kada imas SATA onda ne trebas premestati jumpere na disku (to su kratkospojnici koji se stavljaju odpozadi i sa time oderdivas prioritet uredaja)
Anyway,, gledaj da ti taj disk na kojem ide instlacija bude prikopcan na maticnoj onamo gde pise SATA1 a ovaj drugi na SATA2. ..pise sa sitnim slovima na maticnoj.
Da li je ovo slucaj i kada imas instalirano XP ili Vistu?
windows xp je gore probat cu vidit to za kablove znaci sata 1 taj od 80 a sata 2 od 500gb
kablovi provjereni sve dobro je ukljuceno i neradi jos ga uvjek ocitava kao dvd ram pogon e.