CPU se zagrijava

poruka: 18
|
čitano: 2.021
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
CPU se zagrijava

Pozdrav. Prije svega želim reći da se tek u skorije vrijeme zanimam oko ovih stvari, i tek usputno učim, i molio bih bez "to je smeće" i sl. odgovora jer toga sam svjestan i sam, ali je sasvim dovoljno za malog rođaka kojem ovo pokušavam namontirat, bez dodatnih ulaganja. Oni koji su voljni ponuditi konstruktivan odgovor, mnogo bi mi značilo!

Riječ je o tome da je imao stariji komp, a ja sam imao nekih komponenti koje meni ne trebaju pošto već imam svoj jači računar, pa sam odlučio njemu malo upgradeati.

Prvo, da navedem prethodnu konfiguraciju:

MOBO: ASRock N68C-S UCC

CPU: AMD Sempron 140 @2.7GHz

RAM: 2GB DDR2 generic ram

GPU: Radeon HD 4650 1GB (radila super, ali mu je na ventilatoru bilo slomljeno jedno "krilce" pa je bila zaista bučna)

PSU: MS Industrial KY-400ATX P4 400W

Windows 7 Ultimate 64-bit

Ja sam kod sebe imao AMD Phenom II X3 710 @2.6GHz, GeForce 9800GT Green Edition i jedan modul 4GB DDR3 1333MHz (G.Skill) i još jedan od 1GB DDR3 1333MHz (Transcend). 

Prvo sam ubacio procesor, i stressao sustav preko CPU-Z (svega nekoliko minuta, možda sam trebao više...) i temperatura procesora je bila oko 57°C. Onda sam ubacio ram, a tek sutradan grafičku. Mislio sam da je sve ok, pa sam podigao nove Windowse jer mu je prije bilo 32-bit verzija, i instalirao sve drajvere i apdejte. Nakon toga sam mu naskidao nekih igrica koje mi je poslao jer imam znatno brži net od njegovog. Pokušao sam da igram, i primijetio sam da mi npr. u ovom slučaju MafiaII podigne temperaturu procesora na 61-65°C. E sad, Phenom II x3 710 je rated na max 71°C ali mi to nije nimalo ugodno za vidjeti. GPU, usput, u tom trenutku je oko 60 i koji stepen, ali to je za GPU pretpostavljam OK.

Onda sam malo više počeo pratiti temperaturu procesora: idle je 39-43°C, pri surfanju nešto malo jače od toga, pri nekim "manjim" igrama (CivilizationV) je 53-57°C. Odlučio sam stress testat ovaj put (razlika od prošlog puta gore spomenutog je RAM i grafička) pomoću OCCT i temperatura je već nakon 5 minuta testa na 67°C (sa 43°C koliko je bilo na idle na početku testa). U sedmoj minuti se popela na 69°C i tako je ostala sve do 30 minute kad sam prekinuo test.

Na procesoru je stock kuler, ventilator vrti na 32xx RPM. Ventilator na grafici i na PSU, nema dodatnih ventilatora u kućištu... 

Dakle, prvi put nisam mnogo detaljno testirao, ali sigurno sam držao stress pet minuta i teško da je išlo preko 57°C, a drugi put je za 5 minuta bilo na 67°C... Po mom skromnom mišljenju, razlika je u grafici, gdje po game-debate.com Radeon HD 4650 ima TDP 48W a Geforce 9800GT Green Edition ima 75W. Dakle to nije ona obična 9800GT, ova ne treba 6pin konektor, samo ide u slot u ploču... Preporučano je minimalno 400W napajanje, pa sam ju odlučio staviti, i ponaša se okej, i temperature su okej. Ali vjerovatno zbog tog što je jača vuče više iz napojne (koja je uzgred rečeno smeće?), pri čemu se napojna više zagrijava pa tako i kućište pa i procesor? 

I koja su rješenja za ovo? Ne vjerujem da obnavljanje termalne paste na procesoru može tu mnogo pomoći.. Da li bi drugo napajanje riješilo problem zagrijavanja CPU?

Hvala svima koji pročitaju i koji komentarišu!

0 1 hvala 0
12 godina
Re: CPU se zagrijava
Promijeni pastu i stavi neki hladnjak, lc cc 95 (nov u trgovini za cca 90 kuna) bi trebao biti sasvim dovoljan, samo vidi da li pase na maticnu
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
CPU se zagrijava

Da ne diram ništa drugo? Taj kuler bih mogao uzeti, samo me zabrinjava PSU da li će biti okej...

Edit: ovo gore sam napisao iz razloga jer kad dotaknem dlanom dio na kućištu gdje je unutra PSU, poprilično je toplo.. Nije moje računalo pa ne znam baš kako je prije bilo, zato ne znam da li će biti okej.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.2.2017 17:35 (Froza).

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Froza kaže...

Da ne diram ništa drugo? Taj kuler bih mogao uzeti, samo me zabrinjava PSU da li će biti okej...

Edit: ovo gore sam napisao iz razloga jer kad dotaknem dlanom dio na kućištu gdje je unutra PSU, poprilično je toplo.. Nije moje računalo pa ne znam baš kako je prije bilo, zato ne znam da li će biti okej.

Po nekom mom osobnom iskustvu ne treba ti nikakav novi hladnjak za taj cpu, samo dobro očisti od prašine kućište, postojeći stock hladnjak i ventilator, te stavi neku kvalitetnu termalnu pastu, preporuka za ARCTIC MX-2 koja je odlična pasta a nije skupa cca 30kn.

Ako bi već uložio 100kn u hladnjak onda ti je bolje za sitno više od 100kn kupiti jači procesor jer tog jednojezgrenog je vrijeme odavno pregazilo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.2.2017 17:49 (Silent horror1992).
8 godina
neaktivan
CPU se zagrijava
Froza kaže...

Prvo, da navedem prethodnu konfiguraciju:

MOBO: ASRock N68C-S UCC

CPU: AMD Sempron 140 @2.7GHz

RAM: 2GB DDR2 generic ram

GPU: Radeon HD 4650 1GB (radila super, ali mu je na ventilatoru bilo slomljeno jedno "krilce" pa je bila zaista bučna)

PSU: MS Industrial KY-400ATX P4 400W

Windows 7 Ultimate 64-bit

Ja sam kod sebe imao AMD Phenom II X3 710 @2.6GHz, GeForce 9800GT Green Edition i jedan modul 4GB DDR3 1333MHz (G.Skill) i još jedan od 1GB DDR3 1333MHz (Transcend). 

@Silent horror1992 :)

0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
CPU se zagrijava

Nisam čitao detaljno uvodni, kupi onda lc cc 95 i cpu stres test radi sa prime 95, ostalo ti je sve rečeno.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
CPU se zagrijava

Opet ću pitati, da ne diram ništa drugo, samo kuler?

I da, da li će doći do nekih oštećenja ako nastavi igrati na kompu, jer mu neću moći ubaciti kuler prije ponedeljka?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Naravno da može doći do oštećenja, definitivno nije dobro da CPU radi na tako visokim temperaturama.

Kao što su vam drugi preporučili očistite cooler (ventilator i podnožje) i stavite novu termalnu pastu, ostalo ne morate mijenjati niti dirati, trebalo bi da bude sve u redu.

12 godina
Pasta te dodje 30 kn, a dodas jos 60 i za 90 kn uzmes taj hladnjak koji vec ima pastu na sebi i daleko je bolji od stock hladnjaka, em ce ti temp biti niza, em ga neces cuti da radi
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
Pasta te dodje 30 kn, a dodas jos 60 i za 90 kn uzmes taj hladnjak koji vec ima pastu na sebi i daleko je bolji od stock hladnjaka, em ce ti temp biti niza, em ga neces cuti da radi

Tišina mi toliko nije bitna jer se svakako čuju napojna i grafička jače od njega, tako da može biti u potpunosti nečujan, svejedno je. Jedino što me brine jeste temperatura. Već sam odlučio kupiti lc cc 100 jer mi je prodavac savjetovao da je samo malo skuplji a dosta jači.

Moje pitanje bi bilo da li će mi (iz uvodnog posta) samo to biti dovoljno, ili bih trebao i jaču napojnu?

EDIT: Još da pitam, da li bi mi npr lc cc 100 na navedeni procesor, smanjio temperaturu osjetno? Ciljam na nekih ~10 stepeni nižu temperaturu, a ne na manju buku? Pošto čitam neke postove na forumu i neki govore da i nije baš za manju temperaturu, nego više za buku.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.2.2017 19:46 (Froza).
12 godina
protjeran

Nemoj se ljutiti ali malo previše propitkuješ i tražiš da neko gata u kristalnu kuglu, kolike će bit temperature nitko ne može znati dok ne postaviš hladnjak i probaš.

Sve ti je rečeno, kupi hladnjak, ne trebaš bolji i skuplji od lc cc 95, temperature će sigurno bit normalne i neće biti buke, napajanje je škart ali i kao takvo za tu konfiguraciju bi trebalo bit dovoljno, dokle će radit ni to niko ne zna, ali svakako preporuka za kvalitetnije.

8 godina
neaktivan
Silent horror1992 kaže...

Nemoj se ljutiti ali malo previše propitkuješ i tražiš da neko gata u kristalnu kuglu, kolike će bit temperature nitko ne može znati dok ne postaviš hladnjak i probaš.

Sve ti je rečeno, kupi hladnjak, ne trebaš bolji i skuplji od lc cc 95, temperature će sigurno bit normalne i neće biti buke, napajanje je škart ali i kao takvo za tu konfiguraciju bi trebalo bit dovoljno, dokle će radit ni to niko ne zna, ali svakako preporuka za kvalitetnije.

Ne ljutim se, ispričavam se što sam bio malo naporan samo sam htio ispitati koliko je moguće :)

Veliko hvala što ste odvojili vrijeme da mi odgovorite!

14 godina
CPU se zagrijava

Ja,ako sam dobro skontao,tebe muće temperature koje ti je software za testiranje napisao,a komp ti se ponasa normalno?

Ako sam dobro skontao,onda mogu li pitati sa kojim softwareom si mjerio?

Mozda ne bi bilo loše da probas mjeriti sa drugim softwareom,jer je vec znanstveno dokazano da naprimjer Speecy zadnjih godinu dana loše pokazuje temperature iako je hardware ok!

U svakome slucaju,promjena paste i ciscenje je dobra preporuka!

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

Ja,ako sam dobro skontao,tebe muće temperature koje ti je software za testiranje napisao,a komp ti se ponasa normalno?

Ako sam dobro skontao,onda mogu li pitati sa kojim softwareom si mjerio?

Mozda ne bi bilo loše da probas mjeriti sa drugim softwareom,jer je vec znanstveno dokazano da naprimjer Speecy zadnjih godinu dana loše pokazuje temperature iako je hardware ok!

U svakome slucaju,promjena paste i ciscenje je dobra preporuka!

Komp se ponaša normalno, čini mi se dva ili tri puta je samo crash-alo igru, nije se još niti jedanput desilo da se ugasi. 

Testiranja i mjerenja radio sa prime95, OCCT, HWMonitor

A za čišćenje i promjenu paste, stavljen je procesor (i naravno stavio sam novu pastu) prije svega nekoliko dana, tako da ne znam da li bi to pomoglo puno

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.2.2017 21:54 (Froza).
17 godina
Jesi otkljucao dodatnu jezgri na tom procesoru?
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
8 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...
Jesi otkljucao dodatnu jezgri na tom procesoru?

Nisam unlock četvrtu jezgru, niti sam OC-ao procesor.

14 godina

Ah gledaj,to sto ti se srusila igra moze biti milion stvari koje nisu hardwareske prirode!

Isto tako,moze biti da ti je senzor u kvaru,pa ti pokazuje loše!

Komp kada se pregrijava,uglavnom se ugasi ili se beepovima javi,a to sto ti ruši igre...

Ja iskreno mislim da je sve ok,a da tebe hebu piratski crackovi igara ili tako nešta!

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
8 godina
neaktivan
CPU se zagrijava

Stigao je lc cc 100 (prodavac nije imao 95, pa sam uzeo ovaj; razlika je bila cca 30kn), namontirao sam ga i hladi super!

U idle-u vrti oko nekih 35°C, a držao sam ga u prime95 1h i koju minuticu, i nije išao preko 54°C... Stigao je do 53 i vrtio se oko toga nije išao preko... možda bi išao još da sam pustio barem 3 sata kako predlažu, ali mi je bilo mrsko, a i sumnjam da bi išao do nekih granica koje ne želim vidjeti. I sigurno je razlika jer je na stocku 69°C postigao bukvalno za 10 minuta!

Hvala svima koji su trpjeli moju histeriju i pomogli mi :)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice