Determinantu matrice 5x5 sam izracunao na tezi nacin, tj. La Place-ovom transformacijom. Ali sad mi je problem kako naci inverznu matricu od ove.
Znam da je formula A-1=1/detA * adjug. A
Ali problem je sto je u mene matrica 5x5, pa kad bih isao istim putem kao i sto sam determinantu racunao za svaki kofaktor racunao matricu 4x4, imao bih 25 takvih kofaktora odnosno 25 * 4x4 matrice, a to nije malo za napisati i sigurno bi se nasla neka greska u kodu koju bi bilo teze naci nego napisati sve ispocetka.
Sve sto nadjem na netu je radjeno rekurzivnom funkcijom, a ja to nisam radio tako da to nikako ne razumijem i ne mogu tako uraditi zadatak.
Mene zanima da li se moze na neki jednostavniji nacin uraditi sa nekim for petljama bez neceg sto znaju iskusniji programeri, ja sam ipak pocetnik i ne razumijem jos sve.
Bio bih vam zahvalan na pomoci, ako bi neko objasnio kako napisati taj dio koda za izracun adjugovane matrice ili da napise taj dio koda, jer ostatak znam uraditi.
Dalo bi se i bez rekurzije, ali mislim da je puno jednostavnije shvatit rekurziju, negoli petljat bez nje. Ili pogledaj LU faktorizaciju i/ili kako je radjeno u gotovom libraryju.
Kazes da si pocetnik, ako je skolski zadatak, cini mi se malo tesko za pocetnika. Ako je nesto sto ti treba u praksi, onda je bolje ili koristit gotov library, ili ne racunat inverz uopce jer je rijetko kad to potrebno.
Mislim da ti je najlakše napravit trokutastu matricu i onda pomnožit elemente na glavnoj dijagonali.
P.S. pogledaj svojstvo 6
Matrica ili je trokutasta ili nije, ne mozes ju napravit trokutastom.