Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.223.624
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen CPU
Friday kaže...
X3M kaže...

AMD Ryzen CPU tema btw

jel netko uspio iskopat kaj novoga?

u ovoj sumi offtopica, vidjeh negdje da je netko napisao da ce faliti ploca.

pouzdano znam da Asus i Gigabyte imaju spreman line up za sva tri segmenta, low, mid, high 

Barem maticnih ploca i grafickih ima i previse zadnjih godina...

ma netko je napisao bio da ih vendori nemaju za isporuku nakon dolaska procesora u ducane

9 godina
Friday kaže...
...

Barem maticnih ploca i grafickih ima i previse zadnjih godina...

puno bolje nego da je skoro monopol ko s intelom. ispadne jedan proizvođać jer je lošiji, ostane ostalih 15 dobrih i sve pet.

a cjene matićnih ploća s obzirom na broj komponenti i kolićinu silicija ne raćunajući puste konektore i skup i ogroman višeslojni pcb visoke rezolucije, mi nikako nisu jasne u odnosu na cjene intel i7 68/9xx serije. možda zdrava konkurencija ima nekakve veze s tim.

17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Ploce su postale uzasno skupe (ili se meni tako cini). Moja je tek osrednja i sa dosta siromasnim brojem konektora a kostala je nekih 1.300 kn ako se ne varam (Asus Z170-K). Brate mili bas su ga pretjerali...

Freak Show Inc.
16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ovo mi je u rangu urota o ne-slijetanju na Mjesec, ravnoj zemlji i sl. Eno onaj gore video što sam linkao. Jedini odgovor kojeg "i7-denyer" može dati je - urota, laž, fejk, fotošop i sl. 

nema smisla. I5 je u većini = i7. No postoje slučajevi gdje će i7 sa ht-om dati bolji rez, točka. 

Nema to veze s urotama. AMD-ov je tech čak bolji od intelovih Core HT (trebao bi davti više: http://www.theregister.co.uk/2015/11/06/amd_sued_cores/ )

Ray-Tracing i Path-Tracing funkcionira tako da može profitirati od HT-a (što kaže ansha 30%), ali za malu je korist kad se danas za rendering koriste GPU-i. Nitko više ne renderira na procesoru jer je drastično sporije. U igrama je situacija lošija za HT zato što su real-time, jako ovise kešu koji se dosta refresha kod HT-a. HT zna usporiti stvar, a ne ubrzati. I opet, CPU ne renderira ništa u igrama već 20 godina.

Uvijek je moguće testirati igre koje mogu to iskoritistiti (GTA5 npr.) ali većina igara, što jasno pokazuje moj video gore i anshin video prije toga, nema koristi.

Upravo sam testirao DeusEx (zadnji build), 1920x1080 Ultra postavke, 4x AA. 4-core, 4+HT, 5960X@3.0 fixed (boost off) - Na 4+HT opterećenje procesora je oko 75% na svim "jezgrama". Sa samo 4 jezgre opterećenje je oko 95%. FPS s 4 jezgre je oko 105, FPS s 4 jezgre i HT-om je 101 - isto. Nema nikakve razlike osim u prividnoj manjoj opterećenosti procesora.

Na 2560x1440 rezultati su isti samo s manjim opterećenjem procesora i ukupno manjim FPS-om.

Battlefield 1 - Operations - nikakve razlike u samom framerateu igre, nikakvih trzanja na 4-core kao ni na 4+HT. Identično iskustvo igranja samo što je, zanimljivo, 4+HT rezultirao s osjetno tj. čujno bržim ventovima na hlađenju (voda). Više se grijao.

Heroes of The Storm - isti FPS, slabo opterećenje.

Overwatch - isti FPS.

I nemam više vremena za testiranja.

Ukratko, ako igraš GTA5 (koji nemam instaliran niti mi se da za ovu priliku) i ako je istina da profitira od više jezgara - kupiti 8-jezgreni CPU. HT može dati samo jako malo. Maksimalno 30% koje daje u benchevima renderera nikad neće dati u igrama. Takt je kralj za igre.

Većina igara jednostavno nema nikakve bitne koristi od HT-a, a 5960X na 3.0GHz pokazuje da razlike u igranju s 4 jezgre i 4+HT također nema. Osim na grafu opterećenja koji je na 4 jezgre naizgled stvarno zakucan na vrh, no framerate pokazuje da je i 4+HT jednako ograničen.

Kad i ako stignem testirat ću koliko efekta ima veći takt.

Svakako, Ryzen na 8-core će biti bolji od i7 sigurno jer ima stvarnih 8 jezgara. (duplo bolji), ali u igrama većinom neće biti bitno bolji od 4-jezgrenog.

P.S. Još se vrti Blender render na 4+ht, da vidimo idealan HT slučaj (iako je nebitno za igre, a i za rendering).

prodajem jednu od mašina
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 12:42 (Tonči).
12 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

U nekim igrama koje mogu opteretiti sve dostupne jezgre, kada se streama i u sl. scenarijima, HT će dati prednost. U većini trenutnih igara neće. Vrlo jednostavno. 

Onaj tko daje 10tke tisuća za grafe, ssdove, memoriju... nije problem dati još jednu tisuću za i7 kako bi, u onim igrama koje MOGU upogonit sve jezgre, bio "osiguran" da neće imati bneck. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Govorimo o igrama, a ti kreneš sad s cpu ray/path tracingom koji nema apsolutno nikakve veze ni s igrama ni s renderingom u igrama. Osim toga, nitko ne renderira više ništa na cpu-ima.

Nije nitko nego velika vecina, prekini vise trollat...

16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

U nekim igrama koje mogu opteretiti sve dostupne jezgre, kada se streama i u sl. scenarijima, HT će dati prednost. U većini trenutnih igara neće. Vrlo jednostavno. 

Onaj tko daje 10tke tisuća za grafe, ssdove, memoriju... nije problem dati još jednu tisuću za i7 kako bi, u onim igrama koje MOGU upogonit sve jezgre, bio "osiguran" da neće imati bneck. 

Nije svako opterećenje procesora isto. HT prednost daje samo u specifičnim slučajevima kad se može iskoristiti paralelno scheduliranje operacija. HT nije ništa drugo nego efikasniji scheduler za situacije kad bi neefikasnija verzija (non-HT) bila pogubna za program koji može koristiti više jezgara. Prema onome što moj Blender test pokazuje:

4 jezgre: 23:05:17

4 jezgre+HT: 15:59:11

Blender renderer je idealno paraleliziran program kojeg izvršava samo CPU (ne GPU) i koji profitira od HT-a ~30% jer se radi o savršenom zadatku za CPU i gdje bolje upravljanje kratkim operacijama daje maksimalne performanse.

Igre ne koriste CPU za rendering, uglavnom nemaju ovakve zadatke. Poneke čak imaju i negativne efekte.

HT tj. i7 nikad neće riješiti problem bottlenecka CPU-a. To ne funkcionira tako i nije rješenje. Jedini način da se bottleneck riješi je da kupiš brži CPU jer ti u pravilu neće pomoći ni da kupiš isti s pedeset jezgara, a kamoli ne HT-om.

prodajem jednu od mašina
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Svaki realan test koji 100% opterećuje procesor dat će jednake rezultate na i5 i i7 na istom taktu.

Znaci blender je nerealan test koji ne opterecuje procesor 100%? Prekini vise, pliz..

15 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Ajme koliko stranica teksta,a ništa o zenu,ni riječi....

Živio 8320 do izlaska nasljednika koji onako usput rečeno sasvim lijepo radi i bez i5tica i 7mica....

marroncevic
16 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Govorimo o igrama, a ti kreneš sad s cpu ray/path tracingom koji nema apsolutno nikakve veze ni s igrama ni s renderingom u igrama. Osim toga, nitko ne renderira više ništa na cpu-ima.

Nije nitko nego velika vecina, prekini vise trollat...

Daj fino link na sve podatke, nemoj cherry pickati kao i obično. Jako je bitan kontekst.

http://www.cgarchitect.com/2016/11/2016-architectural-visualization-rendering-engine-survey---results

Onaj tko se ne može maknuti sa skuplje arhitekture farmi. Pitaj na čemu renderiraju mirkoj i Lewis ? Kojim rendererom? (I mene zanima).

Inače, možeš li pojasniti kako si dobio pad performansi na bržem taktu od mene, ako si zaista testirao gore DeusEx, a nisi lagao? Jer, moj CPU je na 3.0, tvoj navodno 3.8. Ti kažeš da si imao opterećenje koje je srušilo FPS koji nije padao s HT-om. Što se ne slaže.

ansha kaže...
Tonči kaže...

Svaki realan test koji 100% opterećuje procesor dat će jednake rezultate na i5 i i7 na istom taktu. 

Znaci blender je nerealan test koji ne opterecuje procesor 100%? Prekini vise, pliz..

Ne trolaj. Osim što Blender CPU renderer nije igra i nema s njom nikakve veze. Već ti je gore napisano.

prodajem jednu od mašina
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 13:27 (Tonči).
16 godina
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Inače, možeš li pojasniti kako si dobio pad performansi na bržem taktu od mene, ako si zaista testirao gore DeusEx, a nisi lagao? Jer, moj CPU je na 3.0, tvoj navodno 3.8. Ti kažeš da si imao opterećenje koje je srušilo FPS koji nije padao s HT-om. Što se ne slaže.

ansha kaže...
Tonči kaže...

Ne trolaj. Osim što Blender CPU renderer nije igra i nema s njom nikakve veze. Već ti je gore napisano.

Ko je spominjao igre, rekao si svaki realan test koji 100% opterecuje procesor... al ne da mi se, non stop si u krivu i nedokazan si..

Odakle ti da sam ja testirao na 3.8? Lijepo sam napisao da je na 4.3ghz a i vidi se iz screenshota. 

Fps je u prosjeku bio znacajno nizi sa 4/4 u odnosu na 6/12. Ja sam testirao trceci kroz onaj najveci dio Praga. To je hub u kojem ces provest veci dio igre i puno je procesorski zahtjevniji od faking ugradjenog benchmarka...

17 godina
Lucidius kaže...

Naravno da je i7 bolji, hoces gejming, rendering, sta god... i7 ce uvijek dati bolji rezultat, ovo je vec postalo dosadno sa tim osporavanjem usprkos tome sta 95 posto interneta govori drugacije.

Je i7 je uvijek bolji, i to baš zbog Hiperthreading koji se najviše vidi baš u igricama malo morgen.

http://www.overclock.net/t/1588555/gaming-benchmarks-skylake-core-i7-hyperthreading-test

Ti bokca pa ovo je Ryzen CPU tema, zakaj se tu raspravlja kako neki tamo Intel šljaka u igricama sa HT ili bez njega.Sve oftopičarske postove treba pobrisat, pa ekipu poslat na hlađenje a Tončeku zbog zabušavanja zaljepit žutanjak i eto nema frke.

Kaj se tiče nekih novih informacija, bolje reč updejtanih izgleda da uopče i nema 6 Core Ryzen procesora.Dakle lansiraju se samo ove tri zelene verzije, i realno to je ok prilično se slaže sa prijašnjom informacijom da AMD priprema i 4/4 Ryzen proc.Kaj se tiče raznih varijanti, vjeorjatno če bit više modela recimo dvije varijante 4/8 jeftinija pa skuplja itd.

- 4/4 vs i3 ili i5 ekipa

- 4/8, vs i5 ili i7

- 8/8, vs i7 ili Intel 6 Core CPU

- 8/16, šamaranje po i7 6900k

http://www.zolkorn.com/news/amd-ryzen-sr5-will-be-8c-8t/

10 godina
AMD Ryzen CPU

Hebate dođem u temu da vidim nekaj novo o budućem AMD CPU, a vi ga napunili sa Intelom. Tonči, ti kao moderator si izvoil dati žuti karton kao i ostalima koji u ovoj temi pričaju o Intelu. Prebacite se u Intel I7 pa se tamo nastavite konstruktivno raspravljati.

16 godina
odjavljen
ansha kaže...

Ko je spominjao igre, rekao si svaki realan test koji 100% opterecuje procesor... al ne da mi se, non stop si u krivu i nedokazan si..

Odakle ti da sam ja testirao na 3.8? Lijepo sam napisao da je na 4.3ghz a i vidi se iz screenshota. 

Da, to za 3.8 je moja greška. Manje bitno svakako. Ako 5960X na 3.0 nema razlike, ne vidim kako ti na 4.3 imaš?

Ko je spominjao igre? - Pa cijela priča je o igrama i počela. Govorimo o igrama. A "svaki realan test" je svaki koji nije Blender. Nitko ne renderira CPU-om, osim tko nema GPU. Kad je profi rendering u pitanju, to je rezultat tromosti industrije, plugini, skripte, već izgrađene farme. Nitko danas neće krenuti sa softverskim rendererom raditi animacije i vizualizaciju. Nema logike. A čim si izašao iz tog segmenta, HT ima manji efekt.

rambox osobno smatram temu o jezgrama i virtualnim jezgrama vrlo on-topic, jer je broj jezgara jedan od glavnih prodajnih aduta Ryzena. U komparaciji s Intelom, Ryzen trenutno nudi svega duplo više. 8 jezgara umjesto 4, "HT" na svakom procesoru.

prodajem jednu od mašina
16 godina
AMD Ryzen CPU

ne znam jel netko posta, al ovo je prvi info da vidim da neće

izaći svi proc u veljači..

http://www.guru3d.com/news-story/amr-ryzen-new-speculation-on-prices-and-release.html

11 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Glavna prednost HT-a je sto omogucuje da se "jeftino" (na CPU razini) pokrene drugi thread kad prvi thread zapne i ne moze koristiti procesor, npr. kad prvi thread ceka da se nesto procita iz radne memorije.

Ali ima i jedan veliki nedostatak sto efektivno prepolovljuje dostupan cache po "jezgri", a svi znamo kakav znacaj za performanse ima kolicina cachea, neke aplikacije su posebno osjetljive na to, zbog cega moze imati negativan efekt.

U nacelu, pred par godina kad sam zadnji puta gledao stanje je bilo takvo da koliko je ta tehnika pomagala u nekim tipovima aplikacijama, toliko je odmagala u drugim aplikacijama. Neki strucnjaci su cak preporucavali da se vise isplatit imat ga isljucenog (za obicne korisnike). Ne znam da li se sta promjenilo od onda.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 14:04 (DanijelX).
12 godina
Tonči kaže...

....Ryzen trenutno nudi svega duplo više. 8 jezgara umjesto 4, "HT" na svakom procesoru.

da te ispravim - rajzen trenutno ne nudi ništa 

16 godina
odjavljen
Makić kaže...

http://www.guru3d.com/news-story/amr-ryzen-new-speculation-on-prices-and-release.html

Ovo je razočaranje. 

DanijelX kaže...

Glavna prednost HT-a je sto omogucuje da se "jeftino" (na CPU razini) pokrene drugi thread kad prvi thread zapne i ne moze koristiti procesor, npr. kad prvi thread ceka da se nesto procita iz radne memorije.

Ali ima i jedan veliki nedostatak sto efektivno prepolovljuje dostupan cache po "jezgri", a svi znamo kakav znacaj za performanse ima kolicina cachea, neke aplikacije su posebno osjetljive na to, zbog cega moze imati negativan efekt.

U nacelu, pred par godina kad sam zadnji puta gledao stanje je bilo takvo da koliko je ta tehnika pomagala u nekim tipovima aplikacijama, toliko je odmagala u drugim aplikacijama. Neki strucnjaci su cak preporucavali da se vise isplatit imat ga isljucenog (za obicne korisnike). Ne znam da li se sta promjenilo od onda.

S tim da svaki stall u slučaju HT-a purgea cache i to je negativno za performanse. Za igre je često bolje isključiti ga. Osim kad su igre nafilane multithreadanim zadacima, što je, pretpostavljam, slučaj u GTA zbog velikog broja individualnih AI-ja koji stalno računaju pathfinding i imaju jednostavna (single-op) stabla za odluke. Za DeusEx ima opterećenja (što pokazuje da je 5960X skoro pa zakucan s 4 jezgre, ali udara na performanse nema, što znači da i nije baš tako paraleliziran kako se misli. FPS je identičan na 4 i 4+HT. Što je najgore, identičan je i na 8-core, samo što je 8-core nezakucan već na laganih 30%.

prodajem jednu od mašina
17 godina
Tonči kaže...

rambox osobno smatram temu o jezgrama i virtualnim jezgrama vrlo on-topic, jer je broj jezgara jedan od glavnih prodajnih aduta Ryzena. U komparaciji s Intelom, Ryzen trenutno nudi svega duplo više. 8 jezgara umjesto 4, "HT" na svakom procesoru.

Je ali ne baš u ovoj temi, koja uopče ne pripada na Intel procesore ili neku njihovu temu jel.Kaj se tiče Hiperthreading, opet glasine navodno je AMD-ova verzija efikasnija ili bolja od Intelove.

Tonči kaže...
Makić kaže...

Ovo je razočaranje

Čime razočaranje možda cijenom, pa to je tak cijena je u skladu sa performansama ali ipak puno niže od Intelovih 1000+dolara za i7 6900K.Ostalo se nema kaj komentirat, Ryzen je tu samo šta nije mjesec-dva manje više okvirno sve u rokovima.Smanjite nervozu na apsolutnu nulu, ljudi žive na ulici+skupljaju boce a susjednu Italiju drmaju potresi, i sad da se ja živciram kad če što prije izač Ryzen malo morgen.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 14:34 (rambox).
12 godina
rambox kaže...

pcie lanes za gpu 16 vs 40

skupi 8/16 proc, bez obzira što je jeftiniji od konkurenta, s invalidnom podrškom za multi gpu neće biti baš najbolje rješenje za entuzijaste

a koliko ima smisla s jednom grafom ići na taj proc pored nekih jeftinijih rješenja nisam baš siguran

amd pod hitno treba izdati procesore srednje klase, ove 8/8 i 6/12, a pogotovo ove 4/8

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 14:36 (picajzla0707).
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
rambox kaže...

skupi 8/16 proc, bez obzira što je jeftiniji od konkurenta, s invalidnom podrškom za multi gpu neće biti baš najbolje rješenje za entuzijaste

a koliko ima smisla s jednom grafom ići na taj proc pored nekih jeftinijih rješenja nisam baš siguran

amd pod hitno treba izdati procesore srednje klase, ove 8/8 i 6/12, a pogotovo ove 4/8

Nisam primijetio taj podatak. Jesi siguran? Imaš izvor? Sa samo 16 traka je beskoristan i za bilo što s jednim GPU-om. 16 za GPU, a što je s diskovima npr.?

prodajem jednu od mašina
12 godina
Tonči kaže...
picajzla0707 kaže...
rambox kaže...

Nisam primijetio taj podatak. Jesi siguran? Imaš izvor? Sa samo 16 traka je beskoristan i za bilo što s jednim GPU-om. 16 za GPU, a što je s diskovima npr.?

http://www.guru3d.com/news-story/amd-uncovers-a-bit-more-on-the-x370-chipset.html

koliko sam skužio 24 linije, ali samo 16 za gpu

17 godina
AMD Ryzen CPU

tonci stazice na amd platformi rade drugacije od intela zato

ih netreba 40.

16 godina
odjavljen
4mal kaže...

ih netreba 40.

Mogu jedino imati bolji scheduler ali nema alternative broju stazica. PCIE je ista tehnologija, gdje god je implementiraš.

prodajem jednu od mašina
12 godina
Tonči kaže...
4mal kaže...

ih netreba 40.

Mogu jedino imati bolji scheduler ali nema alternative broju stazica. PCIE je ista tehnologija, gdje god je implementiraš.

koliko je to ustvari problem, pogotovo obzirom da dolaze sve jače grafe

jel se već sa sadašnjim top karticama s primjerice dva titana osjeti problem ×8 linija po kartici?

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 15:11 (picajzla0707).
14 godina
AMD Ryzen CPU

Evo jedan članak vezano za test PCIE stazica i tranzicije s novijih na starije PCIE slotove, GEN3 na GEN2 pa na GEN1.

Mislim da neće biti problema vezano za CF ili SLI sa 16 stazica...

To bi u pravilu značilo 16GB/s propusnosti za svaku karticu...

Glad za bandwithom po pitanju propusnosti i stazica ovisi o game enginu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 15:21 (zoharbizo).
17 godina
picajzla0707 kaže...
rambox kaže...

Ma glupost na kvadrat, kaj ti misliš da AMD inžiniri ne znaju kaj je dost ili u vrh glave za određenu namjenu.Na kraju se sve svodi na CPU performanse, i7 6900K je jednostavno preskup i to od početka i to je kraj priče.CPU performanse su najbitnije, uostalom i sam znaš kaj bi bilo da je FX-8150 bio/ispao 20% brži od i7 2600K.U toj situaciji niko ne bi gledal njegovu potrošnju, ili neke druge muhe dakle bio bi brži od CPU konkurencije i to je udarna informacija.

Kaj se tiče multi gpu, pa za nekoliko godina ili čak i prije SLI i slične kombinacije idu u penziju to sigurno.S obzirom na snagu današnjih grafa, SLI treba samo šačici Desktop korisnika, ili onima koji oče bit prvi u selu+komp ždere struje ko kombajn+Seasonic Platinum napajanje od 1500W za fatanje cura.

12 godina
zoharbizo kaže...

Evo jedan članak vezano za test PCIE stazica....

čekaj malo, pa to je test iz 2012. godine i sa tadašnjim top grafama gtx 680 i hd 7970, a mi govorimo o procesoru koji će ljudi uzimati za buduće grafe koje će biti još zahtjevnije

rambox kaže...

Ma glupost na kvadrat, kaj ti misliš da AMD inžiniri ne znaju kaj je dost ili u vrh glave za određenu namjenu.

SLI treba samo šačici Desktop korisnika, ili onima koji oče bit prvi u selu+komp ždere struje ko kombajn+Seasonic Platinum napajanje od 1500W za fatanje cura.

ne znam što amd "inžiniri" znaju ili ne znaju, pitanje je koliko ti "inžiniri" mogu, a očito je da ne mogu dati više od 16 pcie stazica na svojem top procesoru

da "šačici" desktop korisnika treba sli nisam baš siguran obzirom na one podatke od 40+ postotnom udjelu high end komponenti u prodaji

ali čak i tako - isto tako i 8/16 cpu treba šačici desktop korisnika, na amd-ovu žalost - upravo toj šačici korisnika koji koriste sli 

čisto sumnjam da je puno korisnika koji trebaju uber 8/16 cpu s jednom grafom i da im neće biti dovoljan aktualni 4/8 i7 ili neki budući 6/12 ryzen

njušim pušionu za novu amd-ovu uzdanicu u high endu

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 15:42 (picajzla0707).
14 godina
AMD Ryzen CPU

PCIE 3.0 8/8 je dovoljan za CF ili SLI bilo koje dvije kartice trenutno bez da botlenecka sa pripadajućom AM4 pločom i Ryzenom 8/16 ili 8/8...

Prije će CPU u nekim situacijama biti limitirajući faktor nego broj stazica, 16 može eventualno biti premalo za 3way ili 4way CF/SLI...

No i to je upitno jer neznamo kako AMD u ovom slučaju raspodjeljuje resurse po pitanju stazica...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice