High speed to minimum

poruka: 7
|
čitano: 1.461
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
High speed to minimum!

Dakle,

zanima me zašto procesor i memorija ne rade na maksimum kad vrte neku radnju?

NPR. Radi winrar i pokazuje na skali postotak uspješnog obavljenog posla (0-100%).

Dok se to izvodi zauzeće procesora kaže sljedeće: (Vidi sliku)

Core 1 - 5%

Core 2 - 35%

Core 3 - 1%

Core 4 - 2%

Jer kad bi procesor radia na 100% skratilo bi se vrijeme obavljanja posla i samim tim bi prije zadatak bio prije obavljen!

Pitanje:

1. Radi čega procesor (Sve jezgre) ne radi na maksimum (Core 1-4 (100%)) nego tako bezveze?

2. Jel postoji naćin da se nešto napravi kako bi procesor se iskoristia na maksimum kad se neka radnja odvija jer samim time se i vrijeme čekanja skrati?

HVALA!

Slika Slika
Processor: Intel Core 2 Quad Q6600 4×3.2GHz 8MB, Cooler Scythe Mugen, MBO: MB Gigabyte EP45-DS3 RAM: DDR2 8GB PC6400 (800MHz), Kingmax Monitor: Samsung SM 2232BW, 1680x1050 Router: LINKSYS WAG200
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.2.2010 17:45 (Processor).

0 0 hvala 0
17 godina
RE: High speed to minimum!

1. Ukratko... kod WinRAR-a tebi je usko grlo hard disk, jer se podaci ne mogu zapisivat istom brzinom kojom ih je procesor sposoban obradit, a uz to jos imas i quad-a...

2. NE (kupi si SSD i odzipat ce ti fajlove 2 sekunde brze)

Uzas s cim se vi ljudi zamarate, pa kakav bi to shrot trebal bit od proca da mu obicno odzipavanje optereti sve 4 jezgre na 100% ???

Procesor se koristi onoliko koliko je potreban, pa kak bi ti komp radil da za svaku sitnicu optereti sve 4 jezgre na 100%???

Inace bi samo zakeljil facepalm na ovakvo pitanje, ali ajde necu ovaj put Namigiva

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right?????
17 godina
neaktivan
ch33ta kaže...

1. Ukratko... kod WinRAR-a tebi je usko grlo hard disk, jer se podaci ne mogu zapisivat istom brzinom kojom ih je procesor sposoban obradit, a uz to jos imas i quad-a...

2. NE (kupi si SSD i odzipat ce ti fajlove 2 sekunde brze)

Uzas s cim se vi ljudi zamarate, pa kakav bi to shrot trebal bit od proca da mu obicno odzipavanje optereti sve 4 jezgre na 100% ???

Procesor se koristi onoliko koliko je potreban, pa kak bi ti komp radil da za svaku sitnicu optereti sve 4 jezgre na 100%???

Inace bi samo zakeljil facepalm na ovakvo pitanje, ali ajde necu ovaj put Namigiva

2xSSD i dalje se proca ne opeterecuje kod mene....nije do harda sigurno!

addicted to HD :)
16 godina
neaktivan

Al ćemu onda jake konfiguracije kad se nemaju di iskoristit?

Kod mene je:

Processor: Intel Core 2 Quad Q6600 4×3.2GHz 8MB, Cooler Scythe Mugen, MBO: MB Gigabyte EP45-DS3 RAM: DDR2 8GB PC6400 (800MHz), Kingmax

Processor: Intel Core 2 Quad Q6600 4×3.2GHz 8MB, Cooler Scythe Mugen, MBO: MB Gigabyte EP45-DS3 RAM: DDR2 8GB PC6400 (800MHz), Kingmax Monitor: Samsung SM 2232BW, 1680x1050 Router: LINKSYS WAG200
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2010 15:45 (Processor).
17 godina
benko kaže...
ch33ta kaže...

......

2xSSD i dalje se proca ne opeterecuje kod mene....nije do harda sigurno!

Hmmm... niste me bas skuzili, ajde recimo da je brzina SSD diska u prosjeku kakvih 150MB/s (makar je u stvarnosti manje, no nije bitno). Procesoru za odzipavanje tih jadnih 150MB/s nije potrebno 100% snage, pa zasto bi onda zauzece bilo 100%. A za izracunt kolicinu podataka koje je procesor sposoban obradit valjda ide ovak: (brzina CPU-a) x (broj jezgri) x (sirina sabirnice) - valjda ide tak kolko sam ja skuzil, imal sam 2 iz matematike pa me nemojte drzat za rijec   :))

Tako da je disk slaba karika, bio on HDD ili SDD, brzina transfera diska i brzina kojom je proc sposoban obradit podatke nisu ni blizu...

Ako imate viska vremena i RAM-a probajte napravit virtualnu particiju sa RAMDiskom i zipani file prebacit na nju te ga tam odzipat, onda cete tek vidjet razliku u brzini odzipavanja i zauzecu procesora...

EDIT:

Evo mali test sa ramdiskom, zipan jedan divx velicine 700MB, iskopiran na svaku particiju/disk i tamo odzipan.

Printscreenovi task managera gdje se vidi opterecenje procesora za svaki disk:

RAMDisk 2GB

Samsung F1 640GB

WD Green 640GB

Hitachi 1TB

I evo brzine ramdiska, testirano sa HD-Tune pa usporedite sa "obicnim diskovima":   LINK  Osmijeh

My life has no purpose, no direction, no aim, no meaning, and yet I'm happy. I can't figure it out. What am I doing right?????
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.2.2010 18:24 (ch33ta).
16 godina
neaktivan

To me dovede do zaključka da se za ludu uzimaju jači procesori i više memorije kad disk nije sposoban to podržati (ni približno),

al ćemu onda kod igara se traže jači procesori za optimalniji rad kad npr. igra bi radila isto sa duplo sporijim procesorom (koji iskorištava maksimum obrade podataka od HDD-a) a to se itekako vidi kad obrađuje taj brži procesor?

17 godina

E, ali ne obavljaju se sve operacije na HDD-u, zato imas RAM na kompu, a brzinu RAM-a i sam vidis iz posta gore.

Brzine prijenosa podataka izmedju npr. graficke, ram-a i proca su puuuuno vece nego izmedju hdd-a i cpu-a. A ako imas neki spori proc naravno da ce patit u igrama zbog slabijeg procesora jer procesor nece bit u stanju obradit sve podatke koje mu graficka salje. To ti je tzv. cpu "bottleneck" (ako imas high-end grafu i neki low/mid-end proc)...

Znaci nemoj se zamarat s sporim diskom, procesor je itekako bitan, mozda nece pokazat svoj puni potencijal na odzipavanju filmova, ali kod enkodiranja filmova npr ce rasturat...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice