Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.262
|
čitano: 4.777.449
|
moderatori: pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Linux - pitanja i odgovori

-da.. za ubuntu je jednostavno pravilo, parni broj (godina) i mjesec 04.. su za lts-dugoročni support..

-neparni broj je obična-kratkoročna, dok je 10 (mjesec) za test-napredne nove fičere-izmjene..

-većina distri je temeljena na ubuntu-lts.. (koji je na debianu).. no ovih par spomenutih, su na fedori, bazzite, nobara.. prednost nobara, sve isto + više outofbox gamer-juzer-kućni dodataka što je za početnike prednost, npr osb, wine.. i time lakše npr instalirati davinci ili igre, steam itd..

+ naravno, sve moderne-normalne distre prioritet dati kde-plasma desktopu.. mada će svi nuditi i gnome.. kde je način kako moderni osevi-appsi rade i trebaju raditi, koristiti gui-gpu.. ono što radi i browser, a dodatno je to važno za starija računala uz uvjet da imaju upotrebljivu gpu.. koja će tad raditi većinu gui posla i time će računalo LAKŠE-brže-glađe raditi... a ako je prestaro, bez gpu.. tad je beskorisno za moderne appse, surfanje-gaming itd.. jer je sve ista multimedija i traži iste resurse samo manje-više.. zato prednost kde. .. suprotno od starog kriterija i štednje resursa s npr xfce-mice minimalizmom.. tj čak i za potrošnju resursa je kde bolji, upravo zato jer koristi gpu, dok bi bez tog gpu dijela to sve morao raditi cpu kroz ram i time više troši resurse.. i mora jer današnje apps to kao browser traže, tj jedino ako se vremeplovom vrati u staro vrijeme-appse tad može trošiti manje, bez interneta itd.. :)

-pošto su to distre istih temelja, ako bt radi na jednoj, radit će i na drugoj.. a kad je nešto novo kao čip, tad ne radi dok se ne ubaci driver u kernel, kroz godinu, .. recimo cca pola godine na tržištu.

edit: .. i stvar izbora, okusa.. :)

fedora (neovisno o starim-novim renejmanjima, fedora-linux..).. nudi hrpu DE-guija.. cca 13.. mate, i3, gnome.. primjetite da se sve svodi na dva glavna izbora, gnome i kde. + s razlogom :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 25.12.2025 15:50 (ihush).

1 0 hvala 2
15 godina

Pozdrav,

može li mi itko pomoći, imam prilično glup i specifičan problem da mi čini distru neuporabljivom..

Fedora Workstation 43 i Lenovo Legion 5 15ACH6H koji ima ryzen i rtx 3060, preko HDMI pušta samo 4k 30Hz, ne želi 4k 60Hz, driveri su up to date...

Probo sam hrpu stvari sa GPT i ovak po netu tražio, no problem ostaje

Imam HUB koji preko USB-C ima HDMI, tamo je isto 30Hz al moguće je da je to adaptera, nisam ga stigao probati

Na Win11 uredno radi.

Moj PC  
2 0 hvala 0
7 mjeseci
Re: Linux - pitanja i odgovori
1. HDMI izlaz i iGPU
Na Legion 5 modelima HDMI port je često spojen na AMD iGPU, a ne direktno na RTX 3060. Linux tu zna imati ograničenja s HDMI 2.0 bandwidthom pa završiš na 4K @ 30Hz, dok Windows to riješi s Lenovo/AMD driverima. Vrijedi provjeriti koji GPU zapravo gura HDMI (xrandr --verbose).

2. Wayland + NVIDIA problem
Fedora po defaultu koristi Wayland, a NVIDIA driveri još uvijek znaju imati problema s 4K @ 60Hz preko HDMI-a. Puno ljudi dobije 60 Hz čim se prebaci na X11 (GNOME on Xorg) ili se privremeno isključi Wayland u GDM-u. To je često najbrže rješenje.

3. Kabel / HUB ograničenja
USB-C → HDMI HUB-ovi vrlo često podržavaju samo HDMI 1.4, što znači max 4K @ 30Hz. Isto vrijedi i za lošiji HDMI kabel. Ako možeš, probaj:

direktno HDMI iz laptopa (bez HUB-a)

drugi HDMI kabel (HDMI 2.0 / Premium High Speed)

ili još bolje, USB-C → DisplayPort, ako monitor to podržava (to najčešće daje 4K @ 60 bez problema).

- Na Windowsu radi jer koristi drugačije drivere i routing, ali na Linuxu su ove tri stvari najčešći uzrok 4K@30 limita.
typing... scrolling...
11 godina

Ispričavam se ako sam naporan, ali mali update: instalirao sam Bazzite i oduševljen sam kako se sustav ponaša i kako je sve OBB prilagođeno za igre.

Hvala na preporuci i svim idejama. Na Ubuntuu su se počeli javljati neki grafički artefakti i malo štekati iz nekog razloga (Apps Store).

Bazzite leti i sve je jako uglađeno. Stvarno sam oduševljen i za sada nemam nekih zamjerki.

Što se tiče BT problema: ni Bazzite nije pronašao drivere pa sam zaključio kako vjerojatno treba još malo pričekati da izađu. Za sada ide uz mali BT dongle.

Taj mali trade-off vrijedi za cijelo iskustvo brzine, čistoće i jednostavnosti OS-a, odnosno Linuxa kao takvog.

Moj PC  
6 0 hvala 1
18 godina
Johanan kaže...

Ispričavam se ako sam naporan, ali mali update: instalirao sam Bazzite i oduševljen sam kako se sustav ponaša i kako je sve OBB prilagođeno za igre.

Hvala na preporuci i svim idejama. Na Ubuntuu su se počeli javljati neki grafički artefakti i malo štekati iz nekog razloga (Apps Store).

Bazzite leti i sve je jako uglađeno. Stvarno sam oduševljen i za sada nemam nekih zamjerki.

Što se tiče BT problema: ni Bazzite nije pronašao drivere pa sam zaključio kako vjerojatno treba još malo pričekati da izađu. Za sada ide uz mali BT dongle.

Taj mali trade-off vrijedi za cijelo iskustvo brzine, čistoće i jednostavnosti OS-a, odnosno Linuxa kao takvog.

Taj laptop može biti i sa mediatek čipom za wifi/bt koji može biti problematičan na Linuxu.

Da li imaš dual boot? To može uzrokovati probleme - onda dvaput restartaj sistem - reboot u linux, pa reboot linuxa.

Da li si flešao BIOS (03.12.2025. je izašla zadnja verzija)?

Lenovo nudi samo windows exe za bios upgrade ovog laptopa - to možeš sa nekim windows to go USB-om napraviti.

Probaj u BIOS-u disablirati wifi i bt, rebootaj pa ponovno u BIOS-u enabliraj wifi/bt i bootaj u linux.

Ako se radi o bazzite-u to je fedora based ja mislim, pa provjeri po fedora forumima ima li rješenja za tvoj model laptopa (Legion 5 15IAX10) ili  mediatek bt, da li je firmware paket za mediatek instaliran.

Za kraj, možeš probati neku od arch based distribucija i vidjeti da li pomaže (endeavouros, garudaos, cachyos).

xy
3 godine

Nisam vidio da se negdje spominje na bugu ili forumu, ali u zadnja tri tjedna otkrivena 4 sigurnosna propusta, ne pamtim kada se tako nešto zadnji put desilo.

Copy Fail (29. travnja)

Dirty Frag (7. svibnja)

Fragnesia (13. svibnja)

i danas novi sigurnosni problem ssh-keysign-pwn

3 0 hvala 0
11 godina
millennial kaže...

Nisam vidio da se negdje spominje na bugu ili forumu, ali u zadnja tri tjedna otkrivena 4 sigurnosna propusta, ne pamtim kada se tako nešto zadnji put desilo.

Copy Fail (29. travnja)

Dirty Frag (7. svibnja)

Fragnesia (13. svibnja)

i danas novi sigurnosni problem ssh-keysign-pwn

Navodno će biti velik broj sigurnosnih rupa u idućih nekoliko mjeseci zbog ai stvarčica koje su postale dobre u otkrivanju. Ista stvar se događa sad s svim velikim softverima. Macos, win, android, chrome...

3 godine

evo i novi i to poprilično ozbiljan propust...

OVSwrap

CVE-2026-64531 ("OVSwrap") is a local privilege escalation vulnerability in the Linux kernel Open vSwitch datapath module (openvswitch.ko). An unprivileged local user can make the kernel auto-load the module and then escalate to root.

https://cloudlinux.zendesk.com/hc/en-us/articles/29223197225116-Kernel-Local-Privilege-Escalation-CVE-2026-64531-OVSwrap-Open-vSwitch-Affected-Status-and-Fix

dušu dalo za šerane hostinge. 

0 0 hvala 0
18 godina

koristim bazzite-gnome, nakon godina i godina windowsa i jednostavno su mi dojadili, s obzirom da i nisam neki gamer, zaigram ponekad neke igre, tipa arc riders, division, diablo, poe.....meni se je fakat ova dista pokazala sasvim super, najviše koristim komp za slušanje mjuze, a tu sam primjetio promjenu na bolje nakon windowsa i smatram da danas svako može koristit linux bez nekih večih problema, ako nije baš neki gamer, a komp služi za zabavu, ne neki profi alati makar se i to da danas jako lako riješit kroz virtualnu mašinu da se doda gpu za rendanje ako je potrebni, makar ima več i jako dobrih alata za linux samo zahtjevaju ponovo učenje manje više.

a prijlazni trenutak je došo kad sam usred filma i to je bio neki čak neki dobar izleti mi da se ovaj treba restartat, tu je malo i moja greška bio sam u insider buildu, al ipak, daj me ostavi ma miru izbaci u traj da treba restart i bok, ne neg nasred ekrana, eh onda je došlo do formatiranja i podizanje bazzite-gnome edition, sve je prošlo glatko, malo oko symlinkanja meh hddova na home direktory mi je bilo onak izazovno, al AI mi je pomogao puno i ak nisi neki gamer ovaj prijelaz je preporod em novo okruženje, naučiš nekaj, kaj s tiče gaminga, kad upališ igru doslovno osjetiš da cijeli hw je upregnut, ma cijeli komp počinje drugačije radit, na win sam često znao čut vent od cpu jer on mora nekaj roivarit tu toga nema, nisam ni ocao komp kroz bios ni grafu, a znam ulovit u mangohudu da se hw vrti na višim frekvama nego dok je na win bio oc-an komp, a u prilog u tome mi i ide kaj mi je cijeli komp na AMD platformi 
r7 5800x

rx 6700 10gb
sad kakva je situacija za intel i nvidia grafe neznam, tu nemogu ništa sa sigurnošču reč, al za AMD hw je nekaj najbolje kaj se može desit, hw prodiše kak treba
-to je moj neki recimo osvrt prelaska na linux, fakat nije teško

Poruka je uređivana zadnji put danas u 10:59 (mrakky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

- vrlo potresna priča .. naježim se svaki put kad pročitam, format-c .. klasični stari pc-majstor recept (kojeg se današnje gen ne sjećaju..)

- gnome-kde.. kde je bolji, pravi gui frontend, namijenjen modernom uređaju-radu (prerano začet i tad je uskočio gnome, dok se hw i sw nisu sustigli unazad 1-2 desetljeća.. tad je postojao razlog za gnome).

- probaj.. mada se o ukusima ne raspravlja, no opet, bolja distra je nobara, bazite je samo hype-reklamiran (vjerojatno kao u svemu ostalom, novac.. i nobara ostaje neprimjećena).

- pravi recept je nobara, kde, uz dodatne opcije, game-nv-amd-generic-steam.. pa kod izbora distre pročitati-izabrati odgovarajuću-željenu zbog sitnica koje su tad outofbox sređene.. mada je sve jedan-isti linux a sve je stvar juzera i instalacije-podešavanja no ta širina je problem početnicima koji ne mogu znati što žele dok ne probaju, .. sladoled-pizza isti problem, moraš probati razno da bi znao što ti odgovara pa i tad treba probati ostalo u ponudi, jela, soft.. iskustvo... tek tad juzer stvarno ima izbor, kad zna što može birati i kad je već probao pa može odlučiti što želi..

- nobara je temeljena na fedori.. druga grana kao deb-ubuntu su jednako popularne distre uz naravno izbor frontendova-guija, gnome, kde, .. 10-20 kako koja.. izbor, no s posljedicama, ovisno što koji soft traži-treba ili kako će sve na kraju priče raditi, a sve radi na konkretnom hw-u, pa je za svaki slučaj-izbor stvar o konkretnom juzeru, resursima-potrebama.. ne jedan recept za sve jer naprosto nije isto, auto-bus-šleper-traktor su vozila različitih namjena.. itd.

* dodatak, nobara=bazite.. isti izvor-temelj, slične distre.. onak 99%..

- pri tome je prosječnu linux distru vrlo lako 'probati', kao live-boot-installer.. napraviti stikić i bootati-vidjeti.. mada nije isto-identično normalnom dovoljno za vidjeti izbor i to je nešto što bi juzer koji traži distru morao napraviti-probati-vidjeti.. bez tog je samo horror priča o formatu nakon što u beti-insideru iskoči ažuriranje.. onak, bzvze, ekšli vrlo slično izabranoj distri-bazitu.. :)

-pa opet, distrowatch.. juzer koji traži-bira.. može vidjeit popularnost distre, može dobiti osnovne info i izgled.. zgodno kao počeni izbor samih ponuda distri, dok u ovakvim temamam svaki juzer favorizira nešto što je njemu dobro-kul i sl. ... klasična prepucavanja-ego-nešto.. :) .. tj kao što ja 'guram' nobaru, tako netko gura neku drugu.. no juzer ne treba 'vjerovati', može provjeriti-vidjeti sam na svom hw-u i odlučiti za sebe.. ne zato jer ja tako kažem, osim što može uzeti preporuku za skraćivanje puta-traženja.. no istovremeno bolje je da traži više, ne da iz prve nabode 'najbolju distru', jer tad neće vidjeti ponudu-razlike pa i banalno da mu druga distra iz nekog razloga više odgovara.. opet, sladoled-pizza ili bilo što u životu što možemo birati.. moramo znati što se nudi, razlike i najvažnije, nisu isti kriteriji ili ukusi-okusi ili potrebe i resursi-hw.. za surfanje ili gejmanje, za slušanje glazbe ili gledanje filma.. nije isto, dodati na to macos-win-and.. pri čemu je 'sve to isto', no i nije.. mac je npr hw-ovisan-zatvoren.. a najgori dio priče za lin je što u biz klasi biznis-vlasnici ne daju licencu-kodek bez čega je sve besmisleno, tj win-mac može, lin-ne.. mada isti soft radi, nema licencu u bizu gdje je licenca temelj zarade... i upravo zato to vlasnici ne daju-zabranjuju... tj tad izbora nema, win-ili-mac.. ne lin. .. na to dodati za gejmere, možda važno, tj ovisi o igrama koje igra.. antičit, nema na lin.. time za te igrače te igre lin nije opcija, mada sama igra radi, nije problem u igri nego u nepostojanju antičita-rikošeta-punkbustera i uvjeta za server-multiplayer.. sve radi, nema antičita.. nije izbor.

** ubačeno-pojašnjenje: .. gameri i video editing, dvije grupe juzera koje koriste zvjer računalo + gpu.. i kriterij po kojem mogu ili ne mogu birati, npr igra cod6 ili davinci bez kodeka-licence.. čak nije uopće stvar cijene ili free jer oni troše puno čak na miša.. kriterij je da radi, stabilno itd. a biz bez licence je tad = pirat .. gejmanje bez multiplayer-servera itd.. i to uopće nije stvar osa, nego kontrole vlasnika kao apple-adobe koji to ne dozvoljavaju, kao i svađa applea-nvidie itd.. nešto što tad juzer-napredni ne može birati..

*+ .. može kriterij biti obrnut, bez jake gpu i hw-resursa, cpu-ram.. kad se želi lakša distra, lakši gui.. tad se koristi gnome ili xfce i sl. .. no takav hw s nedovoljno resursa gdje se na to mora paziti-štedjeti odavno ne postoji, tj to je nekad prije desetljeća bilo 'uredsko računalo'.. danas je sve multimedijalno, internet-globalizacija-digitalizacija.. danas npr browser traži gpu akceleraciju kao i h264 kodek, čip-kutijica kao mobitel koji to ima radi glatko, ako nema teško ili nikako... tj multimedija je danas u svemu, nema više 'samo za browsanje'.. tj kao gaming-video kriteriji samo nešto manje u količini-snazi vs top-jako.. i danas osim za izuzetak-slučaj nema razloga koristiti takve DE-guije, dok server-file.. uopće ne mora imati, no nije ni tema ovog posta kao ni izbora distri, tad se koristi deb-fedora-arč-rh, čisti-stabilan sa supportom, ne popularno jer sutra možda nestane itd..

-dodatno, nobara-prednosit.. najvažnije, za početnike, outofbox, s podešenim-instaliranim dodatcima-uvjetima-dependencyjima.. koje razni soft traži-treba-korisit.. pa tako dolazi s emulatorima-wine-razno, launčeri, steam.. obs, davinci, nv-amd driveri.. sve je tu, najteži-najgori dio posla kojeg inače mora obaviti napredni juzer-guru kao one muke da nešto na lin proradi.. i to danas radi glatko, dobro, tj kao u gore opisanom primjeru + još bolje s nobarom :) .. mada su iste-slične distre, onak bazite mi je blentavog izgleda quazi-3d izometrija koja treba sugerirati juzeru neki 3d.. odnosno kao da su designeri dječjih konzola kreirali izgled desktopa, ostalo je isto-slično jer je sve to na kraju priče jedan-isti linux-os-temelj.. kao što je sve meso-hrana ista, no ne znači da će svaki kuhar napraviti jednako ukusno, dobro-loše ili ovisi o juzeru, želji pa i promjeni.. i oni mali sitni dodatci-začini jelu, osu.. to nobara ima, zato je dobar izbor, što proširim da čak nije poželjno iz prvog pokušaja pogoditi najbolju, nego barem 2-5 raznih probati-vidjeti.. i tad izabrati, što se naravno kroz neko vrijeme može i promijeniti, ako danas želim pizzu, sutra možda ćevape ili zagrebački, možda svježi sir-vrhnje ili palačinke.. koliko ima razne hrane, koliko raznih-istih distri.. treba probati-birati.. ne vjerovati drugima na onom što 'ja' trebam izabrati za sebe.

** npr na prosječnoj distri je teško instalirati davinci, dok sve proradi.. na nobari 'jedan klik'.. pripremljena je za to, dok office-word ili tetris radi na svemu, kao i browseri pa to nije kriterij-razlika..

- zgodna distra je i ubuntu-studio.. + tko treba i RT kernel itd..

* -e, da.. toplista nije stvar bolja-lošija distra, nego količina downloada u nekom periodu.. pri tome distra može biti na prvom ili stotom mjestu jednako dobra-loša.. kao i npr steamos koja da je bolja za gaming bila bi tako i preporučivana.. no realnost je da je distra toliko dobra koliko tim koji je održava uloži truda, pa su obje bazite-nobara 'bolje' od steamosa za gaming.. kao primjer i da to ekšli ne znači puno, samo da je juzeru-početniku lakše s boljom, u kojoj manje mora sam dodavati-podešavati.. bliže je cilju, vs guru koji na arču napravi sve od nule u terminalu :) ..

-današnji soft-os je došao do nivoa kao konzole pleyka-xbox.. upališ-gejmaš, radi.. ako to juzer želi tad tako treba izabrati upravo tako pripremljen izgled-rad distre i zato postoji takva ponuda, opet, primarno kde-plasma s razlogom, jer tad gpu radi grafički dio posla, ono što je od početka bila ideja no prije par desetljeća hw i sw nisu bili dovoljni, jaki-stabilni, tad je bolje prošao gnome iz tog razloga.. kao i ostale lite-lakše distre kao xfce, lubuntu itd.. tj dva suprotna kriterija, da radi na kutiji šibica-ničemu-mikrovalnoj-svemu.. ili da radi na gaming gpu hw kojeg je juzer skupo platio i da iskorištava upravo te mogućnosti-resurse, .. ono što na macosu radi metal, na win aero-directx.. jedan gui na tim osevima, lin ih ima desetke.. serveru-bazi uopće ne treba gui, mrežnoj opremi u kutijici.. zato ni nema, treba juzer koji gleda ekran, koji klika miša i sluša glazbu dok gleda film i gejma.. ono što radi gpu, što u pravilu nema mrežni fileserver, koji uopće nema periferiju koju juzer ima npr miš ili printer, ekran.. ne da je nešto bolje nego namjena, auto ili šleper, ili bager ili bilo koje specijalizirano vozilo-alat za neki posao kao polaganje pruge za vlak.. :) linux je os, modularan, za razne namjene, bormašina-šarafciger imaju razne nastavke-bitove.. itd itd..

-a što do tog trebam 'ja'-juzer? to je ono što treba birati.. a odgovor ovisi o tom 'ja', ne o meni i mojem izboru :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:52 (ihush).

0 0 hvala 0
18 godina

Nemaš pojma!

KDE saks, GNOME iz d best!

Gledam te!
16 godina

Gnome di ima touchpad, KDE di nema!

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail: