Koji televizor kupiti - vodič za odabir izdvojena tema

poruka: 50.671
|
čitano: 27.674.712
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Koji televizor kupiti - vodič za odabir
MEGATAMA kaže...
8ax kaže...
MEGATAMA kaže...

Trenutne njemacke recenzije kazu drugacije, sto sam ponovio vec 100 puta a i procitao si moj post prije par strana vjerovatno.

Prestanite se pravit retardirani ko da ce za vijeke vijekova bit potpuno drukciji modeli u US i EU.

1.Nauci se kulturnijem izrazavanju

2.Nisam procitao tvoje postove a ako i jesam ne sjecam ih se

3. https://www.avforums.com/reviews/hisense-u8-4k-lcd-tv-review.17093

1. Ne

2. Ok

3. ...ne pobija ikaj kaj sam rekao? Recimo svi Samsunzi bez FALDa (mozda i sa) imaju global dimming na <2% windowu gdje iskljuce backlight, pa ne vidim da se itko zali oko tog.

Koka, dskoteka, Marlboro, Suzuki
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.8.2020 22:21 (8ax).
5 godina
neaktivan
Koji televizor kupiti - vodič za odabir

Pozdrav, trebala bih preporuku za televizor. Nemam neke previsoke kriterije buduci da trenutno imam jedan od onih starih, debelih, malih televizora tako da ce mi bilo koji od ovih novih biti bolji. Ako je moguce sto jeftinije (ne preko negdje 2500), ali da nije bas neko zadnje smece koje ce prestat radit ubrzo. Puno hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
16 godina
lotta31 kaže...

Pozdrav, trebala bih preporuku za televizor. Nemam neke previsoke kriterije buduci da trenutno imam jedan od onih starih, debelih, malih televizora tako da ce mi bilo koji od ovih novih biti bolji. Ako je moguce sto jeftinije (ne preko negdje 2500), ali da nije bas neko zadnje smece koje ce prestat radit ubrzo. Puno hvala unaprijed!

Vjerovatno budes pitala zakaj ne preporucam nekaj u 43" velicini, to je jer su paneli te velicine obicno najnize kvalitete i kod vecine proizvodjaca kvaliteta dosta varira od jednog do drugog TV-a.

Za svijetlu sobu, sport: LG 49UM7050

Za tamnu sobu, filmove: Samsung UE50RU7172 (2019. mrvicu jaci model) ili UE50TU7002 (2020. slabiji model)

Zelis sto veci?: Hisense 58A7100F

5 godina
neaktivan

Hvala, zar bi onda ovaj isti Samsung kojeg si predlozio bio dosta losiji u 43''? Jer nekak mi to vise pase, jeftinije je, a i 50'' mi mozda ne bi moglo stati.

8 godina
protjeran
lotta31 kaže...

Hvala, zar bi onda ovaj isti Samsung kojeg si predlozio bio dosta losiji u 43''? Jer nekak mi to vise pase, jeftinije je, a i 50'' mi mozda ne bi moglo stati.

S koje daljine gledaš, s 2,5 m nadalje nikako 43, mislim možeš ali čemu..

13 godina
Flagship kaže...

Izgleda da bi mogli imati QD-OLED za cca godinu dana, samsung display dogovara sa sonyjem i panasonicom moguću suradnju.

http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=50853

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1598342712

Osim već uobičajenih 55" i 65" očekuju se 78" i 82". Malo je čudno da su odabrali 82" jer razlika u odnosu na 78" je minimalna, puno logičnija dijagonala bi bila barem 85".  Teško je predviđati ali ako budu sony i panasonic QD-OLED-i na jesen 2021. pa to će biti skupo do neba

I to je definitivno RGB oled sto znaci bogatiji color volume nego WRGB od LGa ali i ostaje upitno kako su rijesili trajnost plavog piksela.....mislim ako jesu onda svaka cast Koreancima jer Japanci to nisu uspijeli rijesit.

EDIT:

Sad sam procitao linkove,da ostaje onaj problem da se ponasaju kao dvije potpuno odvojene firme i jedna gura qdoled a druga micro led...ja apsolutno navijam za micro led jer ono sto sam vidio na IFA nikakav oled nece dostic.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2020 1:00 (MEGATAMA).
5 godina
neaktivan

Ma nije vise od 2.5 metra, i manje je

7 godina
neaktivan
MEGATAMA kaže...

I to je definitivno RGB oled sto znaci bogatiji color volume nego WRGB od LGa ali i ostaje upitno kako su rijesili trajnost plavog piksela.....mislim ako jesu onda svaka cast Koreancima jer Japanci to nisu uspijeli rijesit.

EDIT:

Sad sam procitao linkove,da ostaje onaj problem da se ponasaju kao dvije potpuno odvojene firme i jedna gura qdoled a druga micro led...ja apsolutno navijam za micro led jer ono sto sam vidio na IFA nikakav oled nece dostic.

Pitanje plavog pixela je glavno pitanje, ako je riješeno što nitko za sada od medija ne može 100% potvrditi. Vidjet ćemo hoće li japanci biti zadovoljni ovim prototip panelima.

Da, samsung display gura QD-OLED a samsung visual inzistira na microledu. Realno i jedni i drugi su u pravu, ali ipak bih dao možda prednost QD-OLED diviziji zbog nekoliko stvari:

- imaju već gotov proizvod koji u najboljem scenariju može biti u televizorima i na policama za 365 dana

- već su gotovo sve samsung display lcd linije u koreji i kini zatvorene ili pred zatvaranjem a neke već prenamjenjene za QD OLED proizvodnju i očekuje se puni pogon tijekom 2021.

- s pametnim i dobro izbalansiranim cijenama mogu biti dobar odabir posebno ako se ti paneli pokažu boljima od lg W-OLED-a u onim najbitnijim odrednicama

- do pojave komercijalno prihvatljivih microled tv-a imaju dovoljno vremena za pozicioniranje jer samsung očekuje vjerojatno najteža tv godina u 2021.

Microled je naravno sasvim druga priča. Po svim karakteristikama to bi trebao biti bolji panel, neupitna tv budućnost ali....

- razvoj je dosta sporiji nego se to očekivalo, govorimo o izvedbi koja bi bila ekvivalent 55-65-75" 4K i s cijenama koje neće biti astronomske

- činjenica da će biti više microled igrača na sceni je dobar znak međutim po svim procjenama prije 2025-26 neće bit ništa od prethodno navedenog.

E sad, glavno pitanje je što će samsung raditi od 1.1.2021 pa do barem 1.1.2026? Hoće li centrala odlučit da im je tih 5 godina do komercijalizacije microleda dovoljno životarit s lcd televizorima koji će svi imati kineske panele pa pasti u ili ispod prosjeka? Ili će riskirat pa ić s QD OLED panelom koji uz najbolje scenarije je izgledan na jesen sljedeće godine, ali uz sve ove popratne nevolje i s pandemijom realnija se čini 2022. I kakav će to biti OLED, na papiru dobar ali puno je tu još nepoznanica, nije samo blue pixel, nego i trajnost općenito, burn in itd.

LG ima još barem dvije godine "mira" i budući da i oni krajem godine gase komplet lcd proizvodnju onda će se moć fokusirat samo na OLED. Ne očekuje se od njih neki tehnološki napredak jer nisu išli s top emission panelima niti nikakvim značajnijim novitetima, možda 2022. ako puste u pogon paju 10.5G liniju to bude veći, značajniji iskorak. Realno, oni imaju vremena do 2025, do tada će sigurno i oni imati spremne komercijalno dostupne microled televizore. Do sada su igrali više manje pametno i znaju da se dani monopola bliže kraju, after-OLED strategija i planovi su kod njih sigurno odavno razrađeni i spremni.

16 godina
lotta31 kaže...

Ma nije vise od 2.5 metra, i manje je

Ja sa 2-2.1m gledam 55" i taman je

13 godina
Flagship kaže...
MEGATAMA kaže...

EDIT:

Pitanje plavog pixela je glavno pitanje, ako je riješeno što nitko za sada od medija ne može 100% potvrditi. Vidjet ćemo hoće li japanci biti zadovoljni ovim prototip panelima.

Da, samsung display gura QD-OLED a samsung visual inzistira na microledu. Realno i jedni i drugi su u pravu, ali ipak bih dao možda prednost QD-OLED diviziji zbog nekoliko stvari:

- imaju već gotov proizvod koji u najboljem scenariju može biti u televizorima i na policama za 365 dana

- već su gotovo sve samsung display lcd linije u koreji i kini zatvorene ili pred zatvaranjem a neke već prenamjenjene za QD OLED proizvodnju i očekuje se puni pogon tijekom 2021.

- s pametnim i dobro izbalansiranim cijenama mogu biti dobar odabir posebno ako se ti paneli pokažu boljima od lg W-OLED-a u onim najbitnijim odrednicama

- do pojave komercijalno prihvatljivih microled tv-a imaju dovoljno vremena za pozicioniranje jer samsung očekuje vjerojatno najteža tv godina u 2021.

Microled je naravno sasvim druga priča. Po svim karakteristikama to bi trebao biti bolji panel, neupitna tv budućnost ali....

- razvoj je dosta sporiji nego se to očekivalo, govorimo o izvedbi koja bi bila ekvivalent 55-65-75" 4K i s cijenama koje neće biti astronomske

- činjenica da će biti više microled igrača na sceni je dobar znak međutim po svim procjenama prije 2025-26 neće bit ništa od prethodno navedenog.

E sad, glavno pitanje je što će samsung raditi od 1.1.2021 pa do barem 1.1.2026? Hoće li centrala odlučit da im je tih 5 godina do komercijalizacije microleda dovoljno životarit s lcd televizorima koji će svi imati kineske panele pa pasti u ili ispod prosjeka? Ili će riskirat pa ić s QD OLED panelom koji uz najbolje scenarije je izgledan na jesen sljedeće godine, ali uz sve ove popratne nevolje i s pandemijom realnija se čini 2022. I kakav će to biti OLED, na papiru dobar ali puno je tu još nepoznanica, nije samo blue pixel, nego i trajnost općenito, burn in itd.

LG ima još barem dvije godine "mira" i budući da i oni krajem godine gase komplet lcd proizvodnju onda će se moć fokusirat samo na OLED. Ne očekuje se od njih neki tehnološki napredak jer nisu išli s top emission panelima niti nikakvim značajnijim novitetima, možda 2022. ako puste u pogon paju 10.5G liniju to bude veći, značajniji iskorak. Realno, oni imaju vremena do 2025, do tada će sigurno i oni imati spremne komercijalno dostupne microled televizore. Do sada su igrali više manje pametno i znaju da se dani monopola bliže kraju, after-OLED strategija i planovi su kod njih sigurno odavno razrađeni i spremni.

Prije sam pisao da sam imao priliku u zivo vidjet micro led od Samsunga i LGa i dok je Samsungov bio nesto nevjerovatno meni osobno je ovaj od LGa imao manje impresivnu sliku od mog tadasnjeg LG B7 oleda,ako je sudit po tome LG je daleko daleko iza Samsunga u razvoju micro leda.

Ne treba zaboravit niti Apple koji ulaze milijarde u razvoj mini leda i micro leda jer napustaju oled pa je to jos jedan veliki igrac u utrci micro leda.

Ja osobno smatram da je ulaganje u qd oled ogromna pogreska jer se vidi po primjeru LG panelsa da je taj tech dosao do zida po specifikacijama i da nisu uspijeli rijesit trajnost piksela a ova varijanta od Samsunga bi mogla biti jos manje trajnosti panela....tko zeli skupocjeni panel koji ce se potrosit unutar 3 godine cestog korisrtenja.

Sto se tice nekvalitete Kineskih panela tu nazalost Kinezi nisu usamljeni,hrpa vlasnika nove X serije LG oleda je na avforums stavila slike svojih novih panela i uniformiranost je blago receno katastrofalna sa vrlo vidljivim mrljama po cjelom panelu dok to nije bio slucaj sa recimo 2019 serijom barem ne u ovakvoj mjeri....

Moja pretpostavka je da ce Samsung krenut na mini led i qd oled dok micro led ne bude spreman za masovno trziste....

5 godina
neaktivan

Kakvi su Hisense televizori? Nisu skupi, ali ne znam koliko su kvalitetni? Ili je bolje uzeti neku poznatiju marku za nesto više novaca? 🤔

0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
MEGATAMA kaže...

Ne treba zaboravit niti Apple koji ulaze milijarde u razvoj mini leda i micro leda

Može neki link na tu tvrdnju? Da ulažu milijarde u izradu jedne i druge tehnologije.

13 godina
love2ml86 kaže...
MEGATAMA kaže...

Ne treba zaboravit niti Apple koji ulaze milijarde u razvoj mini leda i micro leda

Može neki link na tu tvrdnju? Da ulažu milijarde u izradu jedne i druge tehnologije.

EDIT:

U zadnjih par godina ulazu na sve strane u mini i micro led. 

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.patentlyapple.com/patently-apple/2020/05/rumor-claims-that-apple-has-made-a-massive-investment-in-a-new-plant-in-taiwan-to-make-next-gen-led-based-displays.html&ved=2ahUKEwi70ufojsHrAhUP36QKHft1AJwQFjABegQIAhAB&usg=AOvVaw14DRNhL0VbGyz6B4bCAK-7&cshid=1598728292379

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2020 21:12 (MEGATAMA).
16 godina
lotta31 kaže...

Kakvi su Hisense televizori? Nisu skupi, ali ne znam koliko su kvalitetni? Ili je bolje uzeti neku poznatiju marku za nesto više novaca? 🤔

Trenutno se probijaju na trzište nižom cijenom i u najgorem slučaju jednakom kvalitetom, kod televizora u rangu ispod 2500kn nema tu neke velike razlike, tražiš ono kaj ti više paše (npr. Sama veličina TVa, ili Samsung Tizen OS, ili LG-jev Magic Remote koji mozes dokupiti za 200kn ili cak i dizajn)

Ako bi se htjela malo produljit budžetom imaš za oko 3000kn Samsung UE50TU8002 (razlika vecinom u svjetlini i boljem softveru od TU7002) ili LG 50UM7450 (dolazi sa Magic Remoteom)

Adendum, kod skupljih 43" modela (koji se obično veličinski ne isplate) manja je šansa da naletiš na lošu telku, pa ako ti je 49/50" baš preveliko pogledaj Samsung UE43TU8502 ili čak QE43Q60R.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2020 4:18 (8ax).
12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Nije hitno ai me zanima isplati li se uzet 2019 model Samsunga 7172 od 50 inča ili će najvjerojatnije bit opet takvih samsunga tamo negdje do 5 mjeseca sljedeće godine za tako dobru cijenu? Sad su trenutno dostupni za 2799 najjeftinije. 

Hvala i pozdrav

Još jednu pa idemo ili dve pa ostajemo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bit ce. Nije to neka extra cijena.
8 godina

Razmišljam da uskoro uzmem sebi Sony XH9096. No sada me muči neko drugo pitanje.

Na rtings vidim da piše:

IR In 1

Kako imam satelit na nekom starom reciveru, znači li ovo da ću ako spojim kabal od satelitske (iz recivera u tv) i ako ima otvoren kanal na satelitu u 4k (negdje sam vidio da na hot birdu imaju otvoreni nasa i fasnion tv 4k), moći na spomenutom tv-u gledati 4k program bez da mi išta više treba?

0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam te modele pratio kad sam kupovo tv, i mogu ti reci da ih vjerojatno do 5mjeseca iduce godine neces moc uopce kupiti. Kak sam pratio u vise trgovina vidio sam da nestaju iz jedne po jedne, tako da to uzmi u obzir. Iako ces tada vjerojatno imati ovogodisnju verziju, sad po kojoj cijeni nzn.

EDIT: da napomenem ja sam pratio 55 verziju al sumnjam da je ovo ista drugacije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.8.2020 20:37 (R4zOR229).
18 godina
markma kaže...

Razmišljam da uskoro uzmem sebi Sony XH9096. No sada me muči neko drugo pitanje.

Na rtings vidim da piše:

IR In 1

Kako imam satelit na nekom starom reciveru, znači li ovo da ću ako spojim kabal od satelitske (iz recivera u tv) i ako ima otvoren kanal na satelitu u 4k (negdje sam vidio da na hot birdu imaju otvoreni nasa i fasnion tv 4k), moći na spomenutom tv-u gledati 4k program bez da mi išta više treba?

Malo je nejasno pitanje, jer IR in nema nikakve veze sa satelitom. Ali tv ima satelitski prijemnik, spojiš kabel direktno u njega, podesiš i skeniraš kanale i to je to, moći ćeš gledati besplatne 4k kanale i sve ostale što satelit nudi.

9 godina
neaktivan

Pozdrav, nakon što je stari pao i razbio se u sto komada tražim novi TV, gledam neke preporuke koje ste već napisali. Tražim nešto između 2000-3000kn, 49 veličina. Soba je s manje svijetla i većinom se koristi za Netflix i filmove s USBa.

Zapela su mi dva modela za oko, ali ako imate preporuku za nešto bolje, hvala unaprijed.

Na akciji u SD za 2878kn https://www.sancta-domenica.hr/led-tv-lg-50um7500.html ili

Ovaj model https://www.mall.hr/tv-prijemnici/lg-49um7050-televizor.

0 0 hvala 0
8 godina

...

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2020 11:41 (markma).
8 godina
tiki kaže...
markma kaže...

Na rtings vidim da piše:

IR In 1

Malo je nejasno pitanje, jer IR in nema nikakve veze sa satelitom. Ali tv ima satelitski prijemnik, spojiš kabel direktno u njega, podesiš i skeniraš kanale i to je to, moći ćeš gledati besplatne 4k kanale i sve ostale što satelit nudi.

Dakle otišao sam na stranicu Sony & Rtings te ugledao ovo:

https://ibb.co/mTNZKYQ
https://ibb.co/cbWN2Hz

Našao i pojašnjenje (Vodič za višestruku satelitsku antenu):

https://www.sony.hr/electronics/support/articles/00115269

Znači li ovo da tv ima prijemnik i da ću moći pratiti besplatne 4k ako uzmem ovaj tv ili nešto griješim?

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2020 11:45 (markma).
6 godina
neaktivan
CrniJack --- uzmi ovaj 50" LG, to je VA panel, za tamniju sobu i filmove je bolji (bolji prikaz crne boje, ali manji kutevi za gledanje pa bi bilo dobro da TV gledaš ravno.)

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Kakav je ovaj Hisense H55B7100, vidim da se preporučuje A7100F, a ovaj ne, postoji li neka bitna razlika? Taman mi odgovara zbog nižeg stalka a i cijena 2340kn djeluje primamljivo. I usput, da li je bolje ipak nadodati 500-tinjak kuna pa uzeti LG 55UM7050 (više bi mi odgovarao IPS mada nije presudno)? Imam i magic remote viška sa razbijenog tv-a.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2020 17:22 (runme).

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
markma kaže...
markma kaže...

Na rtings vidim da piše:

IR In 1

Na rtings je usa/can model odnosno X900H koji nema iste priključke u odnosu na naš EU model XH9096. Naš nema IR in ali zato ima 2x SAT priključak odnosno twin satelitski tuner (U praksi to znači da možeš spojit dva zasebna coax kabela u svaki ulaz, puno je tu mogućih kombinacija npr 2 sat. antene s različitim lnb kombinacijama, single-twin-quattro lnb itd)

Fotka pokazuje raspored inputa za XH90xx/92xx seriju.

Btw, još uvijek je preskup 65XH90 kod nas, koliko vidim oko 11000 kn što je puno. Sigurno zanimljiv model jer ima HDMI 2.1 pa će i svi koji čekaju PS5 doć na svoje. Šteta što kod nas, za sada, nema ona dva modela 65XH9288 i 65XH9299 budući da ta dva dolaze s premium daljinskim (silver model) a i često su jeftiniji od ovih "baznih" XH9005/9077/9096. Samo mali primjer, u DE je 65XH9288 1279 eur. Valjda će i netko kod nas barem za BF ili pred kraj godine bacit neku popust cijenu a da je vidljivo spod 10K:)

https://www.city-tv-hifi.de/tv-geraete/uhd-4k/ab-65-163-cm/1374-sony-kd-65xh9288

7 godina
neaktivan
MEGATAMA kaže...
Moja pretpostavka je da ce Samsung krenut na mini led i qd oled dok micro led ne bude spreman za masovno trziste....

Možda na skorašnjoj IFA-i otkriju barem nešto.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2020 18:24 (Flagship).
13 godina
Flagship kaže...
MEGATAMA kaže...

Možda skorašnja IFA za otkrije barem nešto.

Ne znam na koji nacin ce ova IFA bit organizirana i dali ce uopce bit otvorena za javnost, planirao sam ic ali tko zna kako ce to bit. 

18 godina
markma kaže...

Znači li ovo da tv ima prijemnik i da ću moći pratiti besplatne 4k ako uzmem ovaj tv ili nešto griješim?

Hoćeš, samo skeniraš kanale i to je to.

7 godina
neaktivan
MEGATAMA kaže...
Flagship kaže...
MEGATAMA kaže...

Možda skorašnja IFA za otkrije barem nešto.

Ne znam na koji nacin ce ova IFA bit organizirana i dali ce uopce bit otvorena za javnost, planirao sam ic ali tko zna kako ce to bit. 

Samo za novinare i izlagače.

https://www.techradar.com/uk/news/ifa-2020-everything-thats-happening-with-europes-biggest-tech-show

Samsung će imat neki svoj online show dan prije, u srijedu 2.9. pa ćemo vidjet što su pripremili. Nadamo se malo boljim vijestima jer malo je prošlo ispod radara da su prije samo koji dan pustili "budget" 8K modele Q700T. Specifikacije su skandalozne s obzirom na cijenu od 2200 eur za 55"

8-bit FRC panel, 60hz, minimalni fald i tko zna koje još neugodno iznenađenje

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1598865200

https://www.tvhifipro.com/noticias/samsung-q700t-nuevo-modelo-8k/

16 godina

Znači proučavo sam jučer tv-e, od budget modela 55 inča, a da imaju i  nešto HDR-a da donekle valja bi bili:

-za oko 3k kuna hisense u7b - taj mi se čini bolji za skoro istu cijenu, ne znam zašto svi preporučuju  a7500f, taj mi se čini ko svi  ostali bazni entri modeli drugih firmi

- za oko 4k kuna hisense u7qf

- za oko 6k kuna sony xf9005.

Da li je taj sony toliko bolji da opravdava veću cijenu? Što se samog brenda tiče, imam neku braviju fullhd 43 inča već pet-šest godina i od prvog dana probija svijetla linija na lijevoj strani ekrana. Nekad se ni ne primjeti, kod nogometa i slično se primjeti više. Nije tak strašno, tako da mi se nije dalo ići reklamirati, no ipak nije idealan ekran, iako je sony. To valjda ovisi o tome na kakav se panel naleti.

Da li se zna hoće li i kada doći ti tcl-ovi američki bolji modeli na europsko tržište?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice