Što se događa s našim društvom?

poruka: 62.958
|
čitano: 9.301.564
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Što se događa s našim društvom?
mislav_01 kaže...
Danny_HR kaže...

Na trenutak sam pomislio da je ova tema no-morons zona.

I ja isto al eto tvog komentara. Šta covjek ne želi djecu u životu i sada je moron? Imati djecu ili ne je velika životna odluka i imaju ljudi pravo izabrati što misle da je najbolje za njih, a samim time i za njihovu djecu. Što je bolje imati djecu pa im ne omoguciti sve što im treba ili jednostavno ne imati djecu?

Osobno bi se osjecao usamljeno i "neispunjeno" kada u životu ne bi imao djecu ali sigurno ne smatram one koji ne žele djecu moronima. Baš suprotno. Imaju dovoljno inteligencije ne donijeti novi život na svijet ako ga ne žele ili nisu u mogucnosti pružiti sve što smatraju da djete treba imati. Kada vidim onu Hanču sa sedamnajstero djece što žive u blatu zgadi mi se život. Jel to bolje?! Pa onda vrištat na TVu kako ti treba pomoc. Užas.

Ovo nema veze s tim ima li on ili želi li djecu.

Nemam ih i ne želim ni ja. Međutim u raspravu o tome za koliko se novca može pronaći kakav stan, u raspravu o adekvatnosti podstanarskog života ulazi s pričom "što će ti dijete", kao da je on sam jedino ultimativno mjerilo za sve.

Nije on moron jer ne želi djecu, al komentar mu je moronski i potpuno nevažan za raspravu u koju je uključen.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
17 godina
neaktivan

Onda sam ja krivo shvatio tvoj post, i to totalno izgleda. Sorkač :D

14 godina
odjavljen

I zar je teško pristojno upozoriti čovjeka da se tako ne ponaša?

Lakše se skrivati iza natpisa ispod nicka pa vrijeđati sve oko sebe. A jesi karakter.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
18 godina
'Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran' - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
18 godina
neaktivan
Pranja kaže...

I zar je teško pristojno upozoriti čovjeka da se tako ne ponaša?

Ponekad jest.

I ne skrivam se, dapače.

Twitter - @danny_hr | Raptr - dannyhr | Xfire - dannyhr | Steam - danny_hr | XBL - DannyHR
17 godina
neaktivan

Kredit za automoblil nebi NIKADA podigao. Nikada necu shvatit hrpu prijatelja koji u svojim srednjim 20im dižu kredite i kupuju aute, a idalje vecina živi sa starcima koji vec imaju auto. A onda se slupaju pa nisu dali za kasko jer je eto skup, pa dignu još jedan kredit da poprave auto i tako (ovo se nedavno dogodilo jednom legi). Stvarno se nekada čovjek apsolutno vlastitom krivnjom odgura u tzv. "dužničko ropstvo".

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 12:43 (mislav_01).
17 godina
odjavljen
Ovaj o djeci.... :\

A "udaljen sam pritom samo 54 km od centra Zabrega" - da... 54km? To je dva sata vožnje po zimskim gužvama, a kod Splita ljeti preko 2 sata. Dva sata do posla, dva sata s posla... digneš se u 5, odeš u 6, vraćaš se u 6. Nakon 12-satnog radnog dana doma možeš samo u krevet. I tako 30 godina nakon 23. dok ne otplatiš kredit na 30 godina za stan u koji ne stane više od 3. S nekih 53 si se riješio kredita da možeš uzeti novi kojim ćeš kupiti grobno mjesto.
Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
18 godina
Tonči kaže...
... S nekih 53 si se riješio kredita da možeš uzeti novi kojim ćeš kupiti grobno mjesto.

Pa taman! I tko kaže da sustav ne funkcionira? :D

Gledam te!
15 godina
protjeran
tnakir kaže...
Bypass kaže...
tnakir kaže...

Ako placas podstanarstvo mjesecno 1500 kn, to je 900 000 kn kroz 50 godina. Zar nije bolje uloziti tih 900 000 kn i biti vlasnik nekretnine, nego dati te pare nekom tamo i imas sipak?

Sto se tice situacije u inozemstvu, oni su navikli na seljenje svako toliko, mi jos uvijek ne.

Zaboravljaš jednu veliku pogodnost iznajmljivanja. Ako dođe do gubitka posla ili nemogućnosti plaćanja, pokupiš prnje i zdravo, dok banka ne pita, nego čeka ili oduzima. Sa kamatama.

Pa onda bi radije davao 1500kn mjesečno, i uz kvalitetan podstanarski ugovor bio opet svoj na svome. Samo je problem što kod nas još nije sređena stvar oko podstanarstva, tj kao u normalnim zemljama, da kad si ti podstanar, to je kao da je stan tvoj i imaš pravo raditi u njemu kakve god adaptacije i promjene želiš. U skladu sa zakonom naravno.

Pokupis prnje i zivis na ulici?

A banke su toliko solidarne pa će ti omogućiti smještaj?

Ad astra peronospora
17 godina
odjavljen
Veliki Brat kaže...
Tonči kaže...
... S nekih 53 si se riješio kredita da možeš uzeti novi kojim ćeš kupiti grobno mjesto.

Pa taman! I tko kaže da sustav ne funkcionira? :D

Točno... Matrix... većina je samo masa za mužnju energije da Oni prežive.

18 godina

@Tonci... pa vecini ljudi se zivot svodi na to:

Ides u skolu, zavrsis faks do 22 - 23, radis ko konj do 65, radis da bi prezivio i na kraju umres. Na kraju shvatis da si zivio da bi radio jer si radio 12+ sati dnevno, a nisi imao ni vremena ni novca za uzivanje. I onda kad mi netko kaze da radim 16h dnevno, ja ga posaljem u lijepi penis jer ne zelim zivit da radim da prezivim.

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Ovaj o djeci.... :\

A "udaljen sam pritom samo 54 km od centra Zabrega" - da... 54km? To je dva sata vožnje po zimskim gužvama, a kod Splita ljeti preko 2 sata. Dva sata do posla, dva sata s posla... digneš se u 5, odeš u 6, vraćaš se u 6. Nakon 12-satnog radnog dana doma možeš samo u krevet. I tako 30 godina nakon 23. dok ne otplatiš kredit na 30 godina za stan u koji ne stane više od 3. S nekih 53 si se riješio kredita da možeš uzeti novi kojim ćeš kupiti grobno mjesto.

To ti je inače 2 sata tamo i nazad s vlakom do kojeg imam 10 minuta pehaka (puno sam i rekao, pošto vidim stanicu kroz prozor) i u kojem za vrijeme vožnje spavam k'o beba, a ostavi me na Glavnom kolodvoru u Zagrebu koji se nalazi skoro u samom centru grada. Mjesečnu kartu mi plaća firma, dakle s te strane imam trošak 0 kuna i ako recimo poželim popiti preskupu kavu na špici, tamo sam za cca 90 minuta i ne košta me ništa. Vožnja vlakom je (bar meni) puno ugodnija nego vožnja po lošim cestama, jer na pruzi gotovo nikad nema zastoja, a mogu se i fino naspavati, tako da svjež i odmoren dođem na cilj ili ako mi se ne spava mogu raspravljati na http://m.bug.hr/forum, bez da moram gledati cestu i paziti na radare.

Jedan od razloga zašto se još nisam odvažio na kupnju auta je i taj što ne možeš spavati za volanom jeftinog automobila.

Ovo za djecu sam možda malo (za neke) ružno sročio, ali to imanje/pravljenje djece se forsira od strane medija i društva do te mjere da predstavlja nekakav "uspjeh" u životu, pa mi se samim tim još dodatno zgadilo, a ignorira se to da je dijete (budimo realni) samo dodatna briga, obaveza i rizik, no o tome bar 50% mladih nema blage veze (jer gleda na život kroz ružičaste naočale) i onda se muži (ako im loše padne grah) cijeli život pate na lošim poslovima samo da prehrane obitelj, a žena im se zgadi jer je nezadovoljna pa kvoca (ili ih prevari jer puno rade i nemaju vremena za romantiku) i onda se rastanu, a muž kada plati alimentaciju za dijete, teško da ima dovoljno za novi početak i tako mu život prođe uludo samo zato što je pratio dobro utabani (brak + dijete = win) trend. Ovo naravno ne mora biti tako, ali je (u današnje vrijeme izvrnutih vrijednosti) sasvim realna mogućnost.

P.S. Kakav crni kredit barba Tonči? Meni je najam (s režijama) 1500 kuna mjesečno (ovo je godišnji prosjek, ljeti je manje, a zimi malo više), dakle stanovanje me godišnje izađe oko 18 tisuća kuna, što je jednako kao i 6 rata za stan (bez režija), a ne vidim razlog da plaćam duplo, jer ne planiram imati djecu kojoj bi ostavio stan.

http://vimeo.com/65574650 • http://www.youtube.com/watch?v=hiA765ultB0
18 godina
Bypass kaže...
tnakir kaže...
Bypass kaže...
Zaboravljaš jednu veliku pogodnost iznajmljivanja. Ako dođe do gubitka posla ili nemogućnosti plaćanja, pokupiš prnje i zdravo, dok banka ne pita, nego čeka ili oduzima. Sa kamatama.

Pokupis prnje i zivis na ulici?

A banke su toliko solidarne pa će ti omogućiti smještaj?

Za razliku od iznajmljivača stanova, koji su dušice...

Gledam te!
12 godina
neaktivan

U ovom trenutku kod nas je i dalje isplativije dizati kredit nego vječno podstanarit, za razliku od zapada (Deus je spominjao slučaj u Kanadi). Sad, je li to na kraju bolje ili gore, ne bih znao.

Parva Diplodocus
18 godina
The Man kaže...
Ovo za djecu sam možda malo (za neke) ružno sročio,

Ne, to samo pokazuje koliki si idiot.

S druge strane, ne da mi se odgovarati na sve postove, gluposti tipa "izgrađeni kvadrat košta 100 eura" ili "zaradit ću 100k eura za 10 godina" samo pokazuju koliko ti koji takvo što napišu znaju o realnom životu i stvarnom stanju stvari.

18 godina
tnakir kaže...

Što se tiče tebe i ColdSteala, ja se apsolutno slažem sa vama, slažem se da ne bih platio da mi netko odradi posao koji mogu odraditi sam. Međutim, cijena majstora je tek dio cijene koju trebaš platiti da bi digao kuću. Počevši sa birokracijom (dozvola ova, ona, porez na ovo, ono), materijalima, bla bla. Pa kvadrat malo boljih pločica košta 150-200 kn. Da ne govorim o parketu, cigli, sanitarijama. Varate se ako mislite da se kuća može sagraditi eto na.

EDIT: ja sam u fazi useljenja u novi stan i do sada je samo u namjestaj i osnovne potrepstine za zivot (posteljine, gluposti za kuzinu, elektronicki aparati) ulozeno cca 100 000 kn, i jos nisam gotov. Tako da ono.

Ispricavam se kaj uletavam kao padobranac, al ovo je malo debilno.

Govorimo o zescem levelu tezine izgradnje/kupnje kuce/stana, a govorimo o plocicama po toj cijeni ?

Mozda samo ja imam yebene srece u zivotu ili se jednostavno znam snac al...

Za svoju prvu placu sam kupio Schiedel dimnjak, cijeli komplet u ducanu kosta nesto cca 4000 kn. Nasao sam ga na njuskalu, nekoristenog, al je vec bil namontiran za 1000 kn.

Doma sam ga ocistil od ljepila i morta te spremio ga za novu ugradnju.

Covjek takodjer prodavao zidne plocice po 15 kn po kvadratu jer je imao neku kompenzaciju - takodjer njuskalo. Te iste, 65 kn/m2 - Bauhaus. (podne, zidne, sve ista cijena)

S jedne strane vjerujem da u gradu mozda i ne mozes nac frendove koji su ujedno i neki majstori za gradnju, ja sam okruzen takvima - i sam sam se od njih poprilicno naucio.

Htel sam samo rec, ne mozes (ne ti tnakir, govorim opcenito) ugradjivat plocice te cifre, a placemo za parama i kak je sve skupo.

Ugradi laminat od 50 kn/m2 - imas vec od 8mm debljine, umjesto parketa.

Pricu u izgradnji svoje kuce (ne u koju sam ja ulagal) od svojih staraca sam poslusao ni sam ne znam kolko puta - samo jedan podatak, nisu imali love da kupe ulje za salatu kojom bi ponudili susjede/rodbinu koja je pomagala oko izgradnje.

Cekalo se od place do place te se radilo u skladu s tim.

Japa veli da je dao dvije place za jednu ledenicu/skrinju za zamrzavanje.

Ak hoces TV, a nemas bar para - e ne bi bas bilo pod muss da uzmes na rate LCD od 42", lako se nadje za prvu silu CRT od 72cm za cca 300 kn (ja bih ga prodao samo da imam kome) - je ali to vise nije in.

Mogao bih pisat tomove o startanju, no mislim da nema smisla dok nam je mentalitet iskrivljen.

...J.ebeni i posteni, skromni i prestizni....

Truth in engineering.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 17:44 (Batista).
16 godina

Dakle opcije za one koji recimo u 30oj godini odlaze od staraca:

Stanar:

Uzmeš kredit za stan (cca 600000 kn) i nakon 20 godina je tvoj. Za to vrijeme plaćaš ratu kredita 4000 kn. Plus režije 1000 kn to je 5000 kn mjesečno.

Podstanar:

Odeš u podstanare, plaćaš stan 2000 kn+režije 1000 = 3000 kn. Nakon 20 godina ostaje ti svaki mjesec 2000 razlike u odnosu na stanara. Ali i dalje plaćaš stanarinu.

Pod pretpostavkom da stanar i podstanar imaju jednake plaće, podstanar nakon 20 godina ima 480000 više keša.

Sa 50 godina stanar ima svoj stan i ostaje mu još 15 godina do penzije. Sad stanar može početi štediti i uštedi 4000 kn na mjesec. Nakon 15 godina ima 720000 kn.

U svojoj 65oj godini podstanar je nastavkom štednje od 2000 kn mjesečno došao do 840000.

Ima 120000 više od stanara ali nema stan.

I onda dođe penzija. Stanar je u poprilično ok poziciji ali podstanar baš i nije. Kako dalje i koliko koji nosi u grob ne znam izračunati jer nemam pojma kakve bi bile penzije.

Btw. cifre mi izgledaju totalno nebulozno jer gledajući po mojim starcima znam da su u minusu a ne u plusu od 800000 kn tak da mi je ovaj proračun interesantan samo po pitanju procjene isplativosti kredita u odnosu na podstanarstvo. 

Zanima me kakve planove imate na dan odlaska u penziju, kad mjesečna primanja drastično padnu a u situaciji ste da ste podstanar i morate nastaviti plaćati stanarinu.

Potpis!
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 17:45 (Ezio).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

@Tonci... pa vecini ljudi se zivot svodi na to:

Ides u skolu, zavrsis faks do 22 - 23, radis ko konj do 65, radis da bi prezivio i na kraju umres. Na kraju shvatis da si zivio da bi radio jer si radio 12+ sati dnevno, a nisi imao ni vremena ni novca za uzivanje. I onda kad mi netko kaze da radim 16h dnevno, ja ga posaljem u lijepi penis jer ne zelim zivit da radim da prezivim.

Okvir.

Moguce je zivjeti van okvira. Treba se okuraziti i o*ebati okolinu.

Oprosti ako zvucim kao da pricam s visoka, nije mi namjera; osobno bi najradije da mogu napraviti taj dio za sve svoje prijatelje, ali ne mogu. Zrtve, pogotovu vlastite, su neophodne ukoliko covjek zeli zivjeti van okvira, i najbitniji dobitak iz tih zrtvi je iskustvo i promjena u nacinu razmisljanja.

Barem po mojem zivotnom iskustvu: platio sam, u kontekstu proslosti, visoku cijenu, ali u odnosu na dobitak koji vidim danas - bila je mizerna.

Edit:

i znam - puno sam napricao, nista nisam rekao. To je zato jer u biti nista ne znam, osim sjecanja na nekoliko osobnih izbora u proslosti. S obzirom da su osobni, nemaju nikakve prakticne vrijednosti za tebe ili ikoga drugoga, pa jedino sto mogu je propovijedati... sorry, stvarno nije s losom namjerom.

Anonimni_Korisnik_2013 kaže...

U ovom trenutku kod nas je i dalje isplativije dizati kredit nego vječno podstanarit, za razliku od zapada (Deus je spominjao slučaj u Kanadi). Sad, je li to na kraju bolje ili gore, ne bih znao.

Ne bih se slozio iz jednog jedinog razloga - kredit donosi sa sobom 'vjeru' u buducnost koja ce biti jednaka sadasnjem stanu, a to je opasno zbog situacija kao sto je primjerice ovaj problem sa kreditima u svicarskim francima. Stvar je u tome da je moderni kapitalisticki sistem nastrojen u korist banki i u korist osobnog vlasnistva, sto znaci da se osoba koja nema ni jedno ni drugo nalazi u vrlo nepovoljnoj poziciji. Iz te pozicije se neces iskopati niti nakon 30 godina, nakon sto isplatis kredit za prvu nekretninu.

Mislim da je jedini nacin da prezivis u ovom svijetu na neki normalan nacin - da ne igras po pravilima, a pravilo je "Posjeduj". Ne moras nuzno krsiti zakon, ali ni toga se ne bi libio. Mislim da je bitno izvuci se iz tog mentaliteta da moras imati nesto svoje, koliko god izgledalo sigurno, jer ta sigurnost je puka iluzija.

Nije jednostavno, ali treba dan za danom pobrinuti se da odigras dobar hand sa kartama koje su ti podijeljene...

Premlad sam da bi se sjecao puno Jugoslavije, ali ako je tamo uistinu bilo kako se govori, da je svatko imao posao, i da si od posla mogao sto god hoces - pa to je bio raj na zemlji!!

Takvih zemalja, barem po mojem iskustvu - vise nema. Ukljucujuci (pogotovu!) jako popularnu skandinaviju.

They say freak, when you're singled out...
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 18:18 (Deus ex machina).
14 godina

I podstanarstvo (uređeno na način kako je vani, a polako ''dolazi'' i kod nas) je siguran krov nad glavom, što je zadovoljenje te potrebe i trebalo bi biti dovoljno - ovo ostalo što nudi ''pravo'' vlasništvo mi se, iskreno, pretvara u nekakvu ezoteriju za koju nisam spreman potpisivati s bankom ugovor kojim se banka i ja ''pravimo'' kao da tržište rada nije daleko dinamičnije no što je bilo prije, ljudi ne mijenjaju gradove i zemlje zbog posla, te se i pravimo da su plaće toliko sigurne da se možeš vezati sa 650-700 eura mjesečno na naredna desetljeća, a uz sve to si prodavati priču kako je to ''tvoje'' i kako si ''siguran''. Ako si podstanar na ugovoru i plaćaš redovito, realno ne postoji baš nekakva značajna nesigurnost i mogućnost završavanja ''na cesti'' tek tako.

Naravno da mi se gadi čitava priča oko toga da čovjek treba podrediti cijeli život zadovoljenju najbazičnije potrebe, no sustav je takav kakav je i sve sam više sklon razmišljanju da je u ovakvoj situaciji razmišljanje o dolaženju do vlasništva na ovakav način jednostavno plod tradicionalnog razmišljanja koje pokazuje ružne znakove debelog kaskanja za aktualnom situacijom.

edit: naravno, da je u našoj prčiji početna/''šljakerska'' plaća iljadu ojra i da se od te točke razvija prema obrazovanju i nekakvoj ''poziciji'', uz ovakve cijene nekretnina/kredita/života/auta/benzina, mi ovu diskusiju vjerojatno ne bi vodili i ja bih sa idejom o podstanarstvu ispao još više smiješan :P

Tread softly because you tread on my dreams.
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 19:00 (ElektričnaOvca).
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
The Man kaže...
Ovo za djecu sam možda malo (za neke) ružno sročio...

Ne, to samo pokazuje koliki si idiot.

Tebi možda jesam, ali sebi sam najsavršenije biće na ovoj planeti i ti ništa ne možeš učiniti da me uvjeriš u suprotno, pošto si tek jedan matori od milijun koji vrijeđa druge ljude zato što mu mišljenjem ne idu niz dlaku. Jako jadno, ali na tvoju žalost nema efekta kod mene. Što prije skužiš koliko si nebitan skupa sa svojim mišljenjem to bolje za tebe. Neki ljudi su jednostavno na višem nivou i takvi poput tebe ih samo mogu dodatno podsjetiti na to.

P.S. Uzaludno ti je vrijeđati neznanace po netu, jer time samo pokazuješ svoju nisku razinu kulture i samokontrole.

17 godina
odjavljen
ElektričnaOvca kaže...

I podstanarstvo (uređeno na način kako je vani, a polako ''dolazi'' i kod nas) je siguran krov nad glavom, što je zadovoljenje te potrebe i trebalo bi biti dovoljno - ovo ostalo što nudi ''pravo'' vlasništvo mi se, iskreno, pretvara u nekakvu ezoteriju za koju nisam spreman potpisivati s bankom ugovor kojim se banka i ja ''pravimo'' kao da tržište rada nije daleko dinamičnije no što je bilo prije, ljudi ne mijenjaju gradove i zemlje zbog posla, te se i pravimo da su plaće toliko sigurne da se možeš vezati sa 650-700 eura mjesečno na naredna desetljeća, a uz sve to si prodavati priču kako je to ''tvoje'' i kako si ''siguran''. Ako si podstanar na ugovoru i plaćaš redovito, realno ne postoji baš nekakva značajna nesigurnost i mogućnost završavanja ''na cesti'' tek tako.

Naravno da mi se gadi čitava priča oko toga da čovjek treba podrediti cijeli život zadovoljenju najbazičnije potrebe, no sustav je takav kakav je i sve sam više sklon razmišljanju da je u ovakvoj situaciji razmišljanje o dolaženju do vlasništva na ovakav način jednostavno plod tradicionalnog razmišljanja koje pokazuje ružne znakove debelog kaskanja za aktualnom situacijom.

edit: naravno, da je u našoj prčiji početna/''šljakerska'' plaća iljadu ojra i da se od te točke razvija prema obrazovanju i nekakvoj ''poziciji'', uz ovakve cijene nekretnina/kredita/života/auta/benzina, mi ovu diskusiju vjerojatno ne bi vodili i ja bih sa idejom o podstanarstvu ispao još više smiješan :P

Nitko ne brani stanodavcu a te izbaci. Kakvih 7000 kuna plaće? Ni bruto, a kamoli neto. Prosječna plaća je u državi ispod 5000 (pogledaj kakvu plaću ima Slavonija), a mnogi VSS imaju i manje, plus što pola nema posla.

14 godina

Ne možeš tako lako ljude izbaciti iz stana, čak i bez ugovora - nagledao sam se različitih stanodavaca, svejedno mislim da je uvjerljivo najgori stanodavac banka. Što se tiče ovih iljadu ojra, izgleda da nisi skužio da je to bila ''what if'' izjava - znam kakvu plaću ljudi imaju u ''mojoj'' bijednoj slavoniji, a za vss plaću ti mogu bez problema reći svoju (u zg-u). 5500. bruto. plač :P

18 godina

po treci put s ponavlja isto trolanje na temi, po  istom obrascu.  superiorni i svestrani velicaju svoje umijece zivljenja,ovog puta na relaciji, nemam pokretninu, nemam nekretninu, nemam jajašce za oplodnju i udisem zivot punim plucima...svi ostali su splačina.

tri puta se to zvakalo i nikog to ne zanima.  samo dodje do moderiranja teme, te se pametan sadrzaj razvodnjava.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina
neaktivan

Dajte mi vi koji mi tako revno stiščete palac na dolje lijepo objasnite zašto vas toliko boli kada čovjek na svoj život gleda kao svoj vlastiti i boli ga pritom ona stvar za malene cendravce koji ubrzo evoluiraju u lude pubertetlije, a zatim se šlepaju uz vas do svoje 40 i neke godine. Naravno, moguć je i drugačiji scenarij, ali hej, moguć je i dobitak na lotu, pa ga ja svejedno ne igram. Daju li vam ta djeca svrhu? Ako je tako, meni je to tužno i pomalo žalosno. Kao da ne primjećujete koliko ste kao čovjek savršeno biće i unatoč tome zabijate glave u pijesak (obitelj), a zatim puni frustracija bacate bezrazložan hejt na one koji su dovoljno hrabri da izađu iz vrste, skinu gaće, nabiju ih na glavu i po žici odšetaju u suton na rukama. Zašto? E pa zato jer mogu, i zato jer vole svoju nesputanost i slobodu. Tunnel vision je totalno postalo lifestyle u Hrvatskoj, powered by katolička crkva i slične grupacije minulog vremena.

17 godina
odjavljen
ElektričnaOvca kaže...

Ne možeš tako lako ljude izbaciti iz stana, čak i bez ugovora - nagledao sam se različitih stanodavaca, svejedno mislim da je uvjerljivo najgori stanodavac banka. Što se tiče ovih iljadu ojra, izgleda da nisi skužio da je to bila ''what if'' izjava - znam kakvu plaću ljudi imaju u ''mojoj'' bijednoj slavoniji, a za vss plaću ti mogu bez problema reći svoju (u zg-u). 5500. bruto. plač :P

Odakle ti to? Fino dođeš stanoprimcu: ovaj stan se više ne iznajmljuje, nego je prodan. Iduće obračunsko razdoblje ne morate uplatiti, nego možete spakirati prtljagu. Dobre ruke, imate 30 dana da smislite kuda.

14 godina
Tonči kaže...

Odakle ti to? Fino dođeš stanoprimcu: ovaj stan se više ne iznajmljuje, nego je prodan. Iduće obračunsko razdoblje ne morate uplatiti, nego možete spakirati prtljagu. Dobre ruke, imate 30 dana da smislite kuda.

Pa imao sam ja takvih situacija, prvenstveno u studentskim danima - naravno da smo se skupili i tražili novi stan. No, govorim o situacijama gdje se stanoprimcu ne sviđa ideja o tako naprasnom odlasku te odluči tjerati inat. Neka me ispravi netko tko poznaje pravo i praksu oko takvih situacija, ali ja sam stekao dojam da u tom slučaju nije baš tako jednostavno nekoga izbaciti iz stana.

17 godina
odjavljen
Nema tu puno filozofije, jer bi u tom slučaju mogao useliti nekome u stan kao podstanar i fino nikad više iseliti pa je stan tvoj. Mogao bi tako odbiti povećanu stanarinu i sl. Bez ugovora, zaboravi.
17 godina
neaktivan

Pa zato se nikada ne daju pare bez ugovora. Ugovor je must have!

14 godina
Tonči kaže...
Nema tu puno filozofije, jer bi u tom slučaju mogao useliti nekome u stan kao podstanar i fino nikad više iseliti pa je stan tvoj. Mogao bi tako odbiti povećanu stanarinu i sl. Bez ugovora, zaboravi.

Mislim da ukoliko imaš jednog te istog podstanara punih deset godina on po automatizmu dobiva stanarsko pravo te ga je potom jako teško izbaciti.

Znam zato jer mi se to babi skoro dogodilo, ali ima od te situacije već dosta godina - ne znam je li tako i danas.

Znam također za par slučajeva gdje su stanodavci primili socijalne slučajeve u stan, a da nisu za to znali - ovi odjednom prestali plaćati stanarinu, a ne možeš ih istjerati jer ih centar za socijalnu skrb štiti. To je stvarno da iz kože iskočiš!

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
14 godina
odjavljen

Sklopiš ugovor na npr. 5 godina s pravom otkupa nekretnine nakon tih 5 godina i milina.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice