trebao ih je apple kupiti,barem bi dobili poveće skladište i lijepu zgradu za europu.i dobre gume za zimu 
ajmo minusi malo 
trebao ih je apple kupiti,barem bi dobili poveće skladište i lijepu zgradu za europu.i dobre gume za zimu 
ajmo minusi malo 
hmmm, i nek sad nek još netko kaže kako je Apple "REVOLUCIONARAN"
a ovo je i dobar znak, $$$$ na Appleove proizvode, što znači velika zarada za Nokiju, još samo da mi je dočekati novu Nokiju sa WP7, osjećam da će biti bijesna zvijer.
Dum spiro spero!
ajmo minusi malo 
Razumijem sarkazam, ali ovaj dio s Apple-om, ali ne kužim zašto je nokijina tvornica, skladište guma?
"U budućnosti će se Nokia još više fokusirati na licenciranje tehnologija na mobilnom tržištu, nadodao je Elop. "
Postaje li nam to Nokia svima nam omiljeni Rambus? 
Jel tko zna tocno o kojim se patentima i tehnologijama radi?
Cudi me da se iz ovog Apple nije uspio izvuc uz vojsku odvjetnika.. 
ajmo minusi malo 
Razumijem sarkazam, ali ovaj dio s Apple-om, ali ne kužim zašto je nokijina tvornica, skladište guma?
nisi nikad čuo za NOKIAN gume?
Pametno. Trakavica bi svih vjerojatno puno više koštala, a neku odštetu bi sigurno morali platiti obzirom je Nokia puno stariji igrač u telefoniji.
Apple je očigledno bio u lošijem položaju ali je svakako svojim arsenalom sw patenata osigurao puno bolji položaj nego proizvožači androida koji će sad doći na tapet za plaćanje Nokijnog IPa.
Nokia može računati na minimalno par stotina miljuna dolara od apple-ovog iPhone biznisa godišnje ... premda je to slaba utjeha obzirom da će apple zaraditi barem 50 ili 100 puta više od toga na iphoneu ...
EVO tipketa: "Razumijem sarkazam, ali ovaj dio s Apple-om, ali ne kužim zašto je nokijina tvornica, skladište guma?
Pa ono, ako već nemaš općeg znanja, a jedan jedini klik na wikipediju, prije nego postaš?
Ne kužim zašto ljudi imaju kuraža prigovarati a ne provjeravati?
Nokia je osnovana 1865. godine. Što misliš, kakve su mobitele onda proizvodili?
http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia#Pre-telecommunications_era
mozete govorit sto hocete, ali da nokia prestane s proizvodnjom mobitela
opet bi imali ogrmonu zaradu sveukupno
bas me zanima cijena iphone5 kakva ce bit?
cca 1% za tantijeme za patente Nokiji neće sigurno dići cijenu telefona. Mene zanima kolika je ova "jednokratna" cifra
Sumnjam da ce Nokia prekinut proizvodnju s mobitelima. Od toga žive.
I ipak Nokia je što god mi pricali veliki brand u svijetu mobitela.
Sad jedino da postanu kompanija tipa Rambus, dakle parazit.
Cijena iP5 ce i dalje biti kao i do sad. Ne sjecam se da je ikad Apple povecavao cijenu
svojih proizvoda, eventualno bi je snizio. Apple s druge strane tuži Samsung pa bi i tu
mogao izvuc pare. Pa onda opet Samsung tuži Apple. HTC npr.isplacuje M$ prava pa je opet u plusu.
To je današnji svijet. Svi sve tuže. Da su svi toliko revni u napretku tehnologije i inovacijama
di bi bio kraj 
EVO tipketa: "Razumijem sarkazam, ali ovaj dio s Apple-om, ali ne kužim zašto je nokijina tvornica, skladište guma?
Pa ono, ako već nemaš općeg znanja, a jedan jedini klik na wikipediju, prije nego postaš?
A zašto su neki ljudi toliko bezobrazni, jer misle da su uber pametni, pa nemogu ništa na lijep način objasnit.
E baš mi je drago!
cca 1% za tantijeme za patente Nokiji neće sigurno dići cijenu telefona. Mene zanima kolika je ova "jednokratna" cifra
istina, appleu i ne treba razlog za dic cijene
istina, appleu i ne treba razlog za dic cijene
Cijenu formiraju prodavatelji uglavnom ovisno o ponudi i potražnji. Al nije za pretpostaviti da će cijena rasti, može samo padati. http://store.apple.com/us/product/MC603LL/A?mco=MjI4NTM2NTM vidim da su počeli prodavati otključani model, što je obično znak da ide novi uskoro.
Pametno. 90% Nokijine tehnologije o kojoj je ovdje rijec ce postupno postati obsolete u narednih 3-5 godina, dok ce tehnologije koje je na podrucju telefonije patentirao Apple u zadnjih par godina i koje je Nokija prespavala biti sve rasprostranjenije, tako da me uopce ne bi iznenadilo da se tamo negdje 2015 batina okrene i da Nokija pocne placati za patente Apple-u. Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje, pisao je Gundulic svojedobno...
"U budućnosti će se Nokia još više fokusirati na licenciranje tehnologija na mobilnom tržištu, nadodao je Elop. "
Postaje li nam to Nokia svima nam omiljeni Rambus? 
Jel tko zna tocno o kojim se patentima i tehnologijama radi?
Cudi me da se iz ovog Apple nije uspio izvuc uz vojsku odvjetnika.. 
S obzirom da se radi o patentima u koje je Nokia uložila godine razvoja, a ne za siću kupila neku manju firmu koja je vlasnik patenta i da i dalje radi na razvoju i proizvodnji mislim da je odgovor Ne.
Pametno. 90% Nokijine tehnologije o kojoj je ovdje rijec ce postupno postati obsolete u narednih 3-5 godina, dok ce tehnologije koje je na podrucju telefonije patentirao Apple u zadnjih par godina i koje je Nokija prespavala biti sve rasprostranjenije, tako da me uopce ne bi iznenadilo da se tamo negdje 2015 batina okrene i da Nokija pocne placati za patente Apple-u. Tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje, pisao je Gundulic svojedobno...
Previše nagađanja. Nokia je proizvela prvi GSM mobitel tako da se u međuvremenu nakupilo podosta znanja o tome kako sve funkcionira, kako sa strane infrastrukture tako i po pitanju samog mobitela. Imaju čak i patente za mobitele s ekranom osjetljivim na dodir još od vremena prije nego je apple razmišljao o mobitelu. Nokijin problem nije tehnologija ili znanje već pogrešna strategija, točnije zatekli su ih na spavanju i od nečega što je sama nokia izumila neki su napravili posao milenija. Ne po pitanju tehnologije već povezanih usluga. Taj iphone koji je srušio nokiu sa trona u 5 godina nije naučio kako na jednoj te istoj mreži balansirati između 2g i 3g signala, toliko o "znanju" koje bi nokia mogla uskoro plaćati...
kad se već hvališ općim znanjem (makar je sam termin opće znanje diskutabilan i poprilično geografski vezan) onda bi trebao znat da Nokia Corporation nema već neko vrijeme nikakve veze sa Nokian Tyres PLC
Previše nagađanja. Nokia je proizvela prvi GSM mobitel tako da se u međuvremenu nakupilo podosta znanja o tome kako sve funkcionira, kako sa strane infrastrukture tako i po pitanju samog mobitela. Imaju čak i patente za mobitele s ekranom osjetljivim na dodir još od vremena prije nego je apple razmišljao o mobitelu. Nokijin problem nije tehnologija ili znanje već pogrešna strategija, točnije zatekli su ih na spavanju i od nečega što je sama nokia izumila neki su napravili posao milenija. Ne po pitanju tehnologije već povezanih usluga. Taj iphone koji je srušio nokiu sa trona u 5 godina nije naučio kako na jednoj te istoj mreži balansirati između 2g i 3g signala, toliko o "znanju" koje bi nokia mogla uskoro plaćati...
Itekako ce placati, Apple cak u ovoj parnici vec podigao nekoliko protutuzbi vezanih za svoje patente protiv Nokije, jedino nije jasno sto se desilo s tim dijelom (vjerojatno kompenzacija). Ono sto ti izgleda ne mozes zamisliti, a meni je potpuno normalno, jest da ce se u buducnosti sve manje komunicirati klasicnim i zastarjelim metodama (GSM, SMS), a sve vise putem cistog data protokola. Cak ne bih niti iskljucio niti mogucnost da Apple i/ili Google u nekoj bliskoj buducnosti izgrade vlastite data-only mreze kao konkurenciju konvencionalnim GSM mrezama.
Kako bilo, mogucnosti koje nude klasicne mreze i tehnologije u kojima je Nokija nesto znacila su manje-vise iscrpljene i na odlasku, a u onome sto dolazi Nokjia je (sama za sebe) nitko i nista. Buducnost nije u tehnologijama koje je netko patentirao 90-ih, nego u software-u i prije svega u osmisljenim i zaokruzenim ekosistemima gadget-desktop-cloud sa zdravom i inovativnom developerskom komunom u zaledju i korisnicima koji su za to voljni placati, nesto u cemu su Apple i Google daleko ispred Nokije i u cemu Nokiju jedino simbioza s MS-om, koji i sam kasni 3 godine, moze spasiti. A do tada treba nekako prezivjeti od patenata i stare slave, kad vec drukcije ne ide...
Itekako ce placati, Apple cak u ovoj parnici vec podigao nekoliko protutuzbi vezanih za svoje patente protiv Nokije, jedino nije jasno sto se desilo s tim dijelom (vjerojatno kompenzacija). Ono sto ti izgleda ne mozes zamisliti, a meni je potpuno normalno, jest da ce se u buducnosti sve manje komunicirati klasicnim i zastarjelim metodama (GSM, SMS), a sve vise putem cistog data protokola. Cak ne bih niti iskljucio niti mogucnost da Apple i/ili Google u nekoj bliskoj buducnosti izgrade vlastite data-only mreze kao konkurenciju konvencionalnim GSM mrezama.
Kako bilo, mogucnosti koje nude klasicne mreze i tehnologije u kojima je Nokija nesto znacila su manje-vise iscrpljene i na odlasku, a u onome sto dolazi Nokjia je (sama za sebe) nitko i nista. Buducnost nije u tehnologijama koje je netko patentirao 90-ih, nego u software-u i prije svega u osmisljenim i zaokruzenim ekosistemima gadget-desktop-cloud sa zdravom i inovativnom developerskom komunom u zaledju i korisnicima koji su za to voljni placati, nesto u cemu su Apple i Google daleko ispred Nokije i u cemu Nokiju jedino simbioza s MS-om, koji i sam kasni 3 godine, moze spasiti. A do tada treba nekako prezivjeti od patenata i stare slave, kad vec drukcije ne ide...
W.O.W.
Pa hvala Bogu da je platio jer je pokrao nokijine komunikacijske patente,algoritme i protokole..do Ajfouna,što je Apple imao sa telefonijom??..Lopovi iz Cupertina..i plagijatori..
Nokia je ovo i ono,ali je se ne mož nazvati amaterskom firmom i komunikacijama je svakako u samom vrhu..Kad je Apple krenuo sa tom branšom??..Kupovali male komunikacijske tvrtke,uzimali njihove patente,a usput i pokrali još hrpu komunikacijskih lidera..
Nokia je ovo i ono,ali je se ne mož nazvati amaterskom firmom i komunikacijama je svakako u samom vrhu..Kad je Apple krenuo sa tom branšom??..Kupovali male komunikacijske tvrtke,uzimali njihove patente,a usput i pokrali još hrpu komunikacijskih lidera..
istina za Apple, no ja sam mislio na to da je Motorola (i jos neke tvrtke ) dala prijedloge za bezicne telekomunikacije a Nokia napravila softver i hardver koji ce to iskoristit
appleovi mobilni patenti 
appleovi mobilni patenti 
Sto je tocno smjesno? Vec prvi iPhone 2007. je imao >200 patenata, pocevsi od multitoucha, proximity senzora, power managementa, virtualne tastature, metoda proizvodnje i materijala pa nadalje, svidjalo se to trolovima poput tebe ili ne. Sa svakom slijedecom verzijom iPhone-a, iPad-a i iOSa dosla je jos po koja stotina.
I znas sto je najbolje u svemu? Odat cu ti tajnu. Sve to si mogao pronaci u Google-u da si barem dvije minute trazio prije nego si postao ovako glup post.
Nije da me se tice, ali ti iskreno savjetujem da sutis ako nemas sto pametno za reci.
200 je nista
nokia ima nekoliko tisuca patenata
a kad pogledas sto se sve patentira danas, lako je doc do nekoliko stotina
patentiran je stap, ljuljanje na ljuljacki,...
Ajmo, tko ima novaca nek kupuje nokijine dionice, a meni 0,1% za dobar TIP :D
istina za Apple, no ja sam mislio na to da je Motorola (i jos neke tvrtke ) dala prijedloge za bezicne telekomunikacije a Nokia napravila softver i hardver koji ce to iskoristit
motorola ima hrpetinu patenata i vrhunski su u tome..već dugi niz godina,a ugovore između nje i Nokije se poštivaju u oba smijera...