...a di ćeš veću preciznost od ove? Za auto navigaciju ovo je i veše nego super, a i za terenska mjerenja mislim da će preciznost velika? Bolje bi bilo da EU osposobi Galileo sustavi
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Toliko o onom zabrinjavajućem stanju GPS-a i njegovom propadanju..
Ameri previše ovise o njemu da bi to dozvolili..
Jedan od problema je upravo taj da sateliti predugo žive.... i onda novi kasnije se lansiraju od planiranog... recimo blok 2F se kompletira, a znam da sam slušao kako 2011. godine 3A i 3B kreću... sumnjam... ima dovoljno gore satelita, ali drugi je problem u frekvencijama i prenapućenosti gore....
Nemoj mi reci da i ti pricas o pracenju preko GPS-a ;)
Evo ga opet...
Kao na primjer? I sta me za tim briga dok god GPS radi.
Evo ga opet...
Sta ;)
Evo ga opet...
Sta ;)
2 stranice raprave dok ga/ih ne razuvjeriš/mo...-.-
Ni onog proslog nismo razuvjerili pa sumnjam da bi i ovoga ;)
Samo me zanima kad misle počet čistit nebo od svih tih silnih satelita jer sam neki dan čital da gore ima stotine krepanih satelita i tridesetak tisuća komada "smeća".
NHF duze jer se i mi zezamo ;)
A morace nekako jer ce poceti smetati pa ce se sami pobrinuti za to a najvjerovatnije ce staviti rakete na njih i ispucati ih u dubinu svemira.
Današnji sustavi su u najboljem slučaju precizni na 1m i treba, ovisno o čipu do 20 s za fiksiranje položaja
a i prijam je bitan jer katkad kod nekih čipova i oblaci mogu zasmetati u prijemu
Današnji sustavi su u najboljem slučaju precizni na 1m i treba, ovisno o čipu do 20 s za fiksiranje položaja
a i prijam je bitan jer katkad kod nekih čipova i oblaci mogu zasmetati u prijemu
krivo
preciznost ovisi i o obradi podataka sa zemlje tako da... i preciznost se može mjeriti i u mm kao i brzina čitanja u sek.
Neznam kakva je to prije bila rasprava (siguran sam da je bila zanimljiva :P ), mene sam zanima kak ti ljudi zamisljaju neko big brother pracenje satelitima kad se nista prema njima ne salje natrag.
POtrazi na forumu. Ima dosta "pametnih" postova na tu temu ;)
Ajmo ljudi vise s tim big brotha prestati.. da to sve bas radi tako ne bi onda trazili da svako registrira svoju sim karticu :)
Hehehehe
To ce iskorijeniti kriminal i terorizam na kugli zemaljskoj ;)
Di oni više namjeravaju nagurati sve te satelite? Sve "interesantne" putanje su zauzete a ima toliko smeća u orbiti da ćemo se jednog jutra probudit i čudom se čudit kako su sve telekomunikacijse linije na 110% opterećenja ili su već pukle od opterećenja, pola TV linkova ne radi, međunarodni pozivi ne rade... A zbog otpada koji je gore više se ništa neće moći poslati jer će biti uništeno za par sati (pod uvjetom da uopće dođe na potrebnu visinu i putanju).
ovdje se prica o zamjeni satelita, prilikom zamjene satelita stari sateliti se sruse na zemlju, a gdje ih misle nagurati? ovo mi je presmješno, sva sreca svemir ima obujam par metara kubnih
siguran si da ih ruse na zemlju? Ili izgore u atmosferi ;)
ili jednstavno ostanu kao smeće u atmosferi
ili smo mi nevjerojatno pametni ili su ti svi strucnjaci nevjerojatno glupi =)
pa valjda oni bolje od nas znaju kakva se juha kuha tamo gore i treba li nesto napravit =)
Pa za pola tih manjih satelita nema mogućnosti povratka u atmosferu, za izgaranje ili rušenje. Jedan od razloga je oštećenje na samom satelitu. Ostalo može biti bilo što, nemar, nisu predvidjeli mogućnost ulaska u atmosferu...
ovdje se prica o zamjeni satelita, prilikom zamjene satelita stari sateliti se sruse na zemlju, a gdje ih misle nagurati? ovo mi je presmješno, sva sreca svemir ima obujam par metara kubnih
siguran si da ih ruse na zemlju? Ili izgore u atmosferi ;)
ili jednstavno ostanu kao smeće u atmosferi
Ili ih pokupe mali zeleni 
Jadni oni ako im trebaju nasi sateliti koji su nam aza smece ;)